Translate

събота, 24 март 2012 г.

Tarte aux pommes

За тестото:
125гр студено краве масло+ 1 1/4 ч.ч. брашно
1/4ч.л.сол+2с.л. захар
2до4с.л.ледено студена вода
В този случай можете да добавите и малко настъргана лимонова кора.
За плънката:
5големи ябълки+1/2ч.ч.захар
1п.ванилена захар+50гр студено краве масло
150мл течна сметана+2жълтъка
1/2ч.ч.пасирано сладко от кайсии



Смесете брашното, захарта и солта, добавете нарязаното на кубчета студено масло и мачкайте с пръсти, докато получите трохи с размер на грахово зърно, като добавите 2-те лъжици ледена вода и разбъркате с вилица докато водата се поеме от тестото.Проверете консистенцията на тестото, като вземете от него в шепата си и го стиснете-щом не се разпада, значи е готово, ако ли не добавете другите две лъжици ледена вода, но внимавайте да не прекалите с бъркането, защото тестото ще стане твърдо.Оформете го на топка, увийте го във фолио за свежо съхранение и го оставете на студено за 1 1/2 час.
Нарежете ябълките на полумесеци, разточете тестото на набрашнена повърхност и го разтелете във формата за тарт, като изрежете стърчащите краища.Подредете в/у него ябълките, поръсете със захарта, подредете отгоре нарязаното на тънки филийки масло и печете в предварително загрята на 190гр фурна 30-40мин или докато добият златист цвят.След като извадите залейте със сместа от сметаната, жълтъците и ваниловата захар и печете още 10-15мин.Като извадите от фурната веднага намажете със затопленото сладко.

Няма коментари: