Translate

четвъртък, 1 март 2012 г.

Домашни бонбони(fait maison)

Наскоро четох някакво допитване,резултатите от ,което бяха,че огромен процент от българите свързват марципана със какаовия заместител на шоколада.Това е последица от социалистическото ни минало и едно от изкривените ни понятия.И на мен баща ми ми е разказвал как съм различавала "марципана" от шоколада още в невръстна възраст,даже и на външен вид.Е,кой да ни каже тогава,че истинския марципан е по вкусен и от шоколада.Затова пък французите ценят висококачествения марципан.Ето такъв ще се опитаме да направим днес за нашите бонбони"fait maison".
                                                         
150мл вода
1ч.ч.захар
1с.л.лимонова кора
1ч.ч.филирани бадеми
150гр стафиди
200гр масло
1ч.ч.брашно
За овалване:
смлени ядки
кокосови стърготини
печен сусам
какао на прах
Водата се слага да заври,заедно със захарта.Добавя се лимоновата кора,а после и бадемите и стафидите.Маслото се разтапя в тиган,в него се сипва брашното,бърка се с дървена лъжица1-2мин,налива се врящия сироп при непрекъснато бъркане хубаво да се сгъсти.Горещата смес се сипва в намазана с масло съдина,за да изтине и се слага в хладилник,за да се повтвърди.

И сега се въоръжете с търпение,защото се започва голямото навиване на малките топчета.Предварително си пригответе 3 купички-по 1 с кокосови стърготини,смлени ядки и гвоздеят в програмата печен сусам.Предупреждавам ви оваляйте повече от бонбоните в него,защото вкусът е неповторим.Толкова добре се връзват двата компонента,че всички посягат към този вид.Сусама го запичате предварително в сух тиган при непрекъснато бъркане с дървена шпатула,като внимавате да не прегори.
Какаото също е един от възможните варианти за овалване на бонбоните

Няма коментари: