Translate

събота, 10 март 2012 г.

Един по различен КУГЕЛ

Кугела е еврейско ястие или по точно празнично печиво на евреите ешкенази.То може да бъде сладко или солено, с плодове или със зеленчуци.
1кг броколи (може да бъде заменено с тиквички или карфиол)
1ч.ч.варена царевица
3с.л.разтопено краве масло
2с.л.брашно
200мл прясно мляко
1ч.л.чесън на прах(или 2скл. пресован)
1/2ч.ч. филирани бадеми
3яйца
1ч.ч. несладък корнфлейкс
2-3с.л.лимонов сок
сол, черен пипер
 Броколите се нарязват на розички и се слага във вряща подсолена вода.Вари се докато омекне напълно, след което се намачква, но така че да останат малки парченца, които да се усещат в кугела.

Маслото се разтопява на слаб огън, добавя се брашното, а после и млякото, бърка се докато се сгъсти, сипват се броколите, царевицата, бадемите и чесъна,лим.сок, солта и черния пипер, а накрая и жълтъците.Белтъците се разбиват на сняг и внимателно се размесват в сместа.Форма с вместимпост 2л се намазва с масло е се посипва с корнфлейкса, сипва се сместа и също се посипва с корнфлейкс.
Пече се на 180гр 40мин покрито с фолио и 10-15 мин без фолио.

Няма коментари: