Translate

сряда, 28 март 2012 г.

Ratatouille & гювеч


_1тиквичка нарязана на кубчета
_2-3 печени червени пиперки(или 2 сурови) нарязани
_патладжан, който трябва да е почти готов, когато прибавите доматите(може и без него, защото в началото французите не са го слагали в рататуя, но по късно се е наложил, тъй като вкусът му много добре приляга)
_домати
_лук
_чесън
_черен пипер
_сол
_провансалски подправки(Herbes de provance)
Ако ги замените с българска чубричка, особено от мамината градина и сложите картофки ще получите българския гювеч.
Другия вариант, при който към края на готвенето, направите гнезда в рататуя и счупите по едно яйце пък баба ми му викаше лятна манджа.
Можете да доведете до готовност, всяка една от съставките и после да ги смесите, но лично на мен ми допада повече другия начин, при който всичко се прави заедно, но като се спазва реда наложен от необходимото време за сготвяне на всяка от съставките-първо лука, чесъна, естествено задушени в зехтин(все пак сме на Средиземноморието), тиквичките и патладжана, после пипера, особено, ако е печен и чак тогава доматите.
Ястието е типично за южна Франция и по точно за областта Прованс(Provance), а по-очарователно място на света за мен не съществува.

Няма коментари: