Translate

петък, 9 март 2012 г.

Великденски козунак

Козуначеното тесто е прословуто със своята капризност.Няма да забравя разказите на близка моя приятелка как със свекърва си са месили и пекли цяла нощ козунаците, за да са топли сутринта на Великден.Аз далеч не съм толкова жертвоготовна и не само...Просто обичам да готвя с удоволствие, а не да се самоизмъчвам.Забелязала съм, че ако не го правя с необходимата доза забавление винаги нещо прецаквам.

Затова смятам да избера подходящия момент за това Великденско приключение.
Всички продукти трябва да са ви със стайна температура като начало.
-1кг брашно
-250гр захар(не повече, защото захарта възпрепятства втасването)

-250мл прясно мляко
-6 яйца, от които отделяме 1 жълтък за намазване
-40 гр мая
-120 гр мазнина, 60 от тях краве масло или свинска мас, другите 60 олио или зехтин
-5гр сол
-2 ванилии
Към това тесто можете да добавите 150гр стафиди, предварително накиснати в коняк или ром или захаросани плодове, лимонови или портокалови корички.Разтваряме маята в 150мл
затоплено мляко,добавяме 1 с.л. от захарта, малко брашно да се образува кашица (рядко тесто), покриваме съда с фолио и оставяме на топло да втаса, не по кратко от 30мин.Трябва да образува балончета на повърхността.

Отделяме 60 гр от мазнината за месене.
Първи начин:
В отделен съд смесваме млякото, маслото, захарта, солта и яйцата, затопляме ги до температура приятна за ръцете и прибавяме втасалата мая и брашното предварително пресято и леко затоплено във фурната.
Втори начин:
Слагате брашното в дълбок съд. Сипвате в кладенчето яйцата и захарта. Обърквате добре.
Когато ги объркате, прибавяте шупналата мая и отново бъркате. Слагате прясното мляко.
Добавяте разтопеното краве масло (мас) със зехтин (олио), но на части, за да може козунакът да стане на конци.
После:
Тестото месите с мазнина, а не с брашно.Внимавате да на изстине и месите докато започне да се точи на конци.

Оставяте на топло да втаса, без да позволяваме да изстине, защото ако изстине голямото количество мазнина и захар в него пречат да втаса. Втасалото тесто се доомесва с останалата мазнина и се добавят стафидите, месите тестото поне 20 минути. Важно е да бъде добре размесено, да влезе много кислород в него и да се стопли равномерно вън и вътре.
Според тази рецепта се приготвят 2 по-големи козунака, затова делите тестото на 2 части и всяка по отделно отново размесвате добре.
Разделяте на 3 фитила,
оформяте плитките
нареждате в тавичка, която трябва да е пълна до половината, защото тестото ще удвои обема си и оставяте да втаса отново.Мажете с яйце и гарнирате със захар и бадеми.Повече захар, защото нали знаете как всички обират коричката със захарта отгоре, а и в самото тесто не се слага много захар, за да може да втаса.
Забележка: козунака втасва много трудно- 2, 2 1/2 до 3 часа,ако не и повече, традиционно се замесва с лимонова кора, не слагайте във фурната повече от 2 плитки-не може да ги опече,

 задължително се замесва с цели яйца, а не само с жълтъци, макар да съществуват и такива рецепти, стафидите се накисват в ром, меси се като се сгъва на плик, в началото се пече на 220гр, но след 10мин фурната се намалява на 180гр и се пече още 40мин, ако започне да прегаря отгоре слага се ал. фолио да го предпазите,проверявате дали е опечен по стария изпитан метод със клечката,  не се изкарва веднага от фурната като се опече.

Интересен трик: За да остане мек и пухкав се охлажда върху възглавница покрита с кърпа и самия той покрит. http://gotvach.bg/n5-35751-%D0%9A%D0%B0%D0%BA_%D0%B4%D0%B0_%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BC_%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%BA
Забележка: брашното е добре да се пресее два пъти, за да се вкара повече въздух.

Няма коментари: