Затова смятам да избера подходящия момент за това Великденско приключение.
Всички продукти трябва да са ви със стайна температура като начало.
-1кг брашно
-250гр захар(не повече, защото захарта възпрепятства втасването)
-250мл прясно мляко
-6 яйца, от които отделяме 1 жълтък за намазване
-40 гр мая
-120 гр мазнина, 60 от тях краве масло или свинска мас, другите 60 олио или зехтин
-5гр сол
-2 ванилии
затоплено мляко,добавяме 1 с.л. от захарта, малко брашно да се образува кашица (рядко тесто), покриваме съда с фолио и оставяме на топло да втаса, не по кратко от 30мин.Трябва да образува балончета на повърхността.
Отделяме 60 гр от мазнината за месене.
Първи начин:
В отделен съд смесваме млякото, маслото, захарта, солта и яйцата, затопляме ги до температура приятна за ръцете и прибавяме втасалата мая и брашното предварително пресято и леко затоплено във фурната.
Втори начин:
Слагате брашното в дълбок съд. Сипвате в кладенчето яйцата и захарта. Обърквате добре.
Слагате брашното в дълбок съд. Сипвате в кладенчето яйцата и захарта. Обърквате добре.
Когато ги объркате, прибавяте шупналата мая и отново бъркате. Слагате прясното мляко.
Добавяте разтопеното краве масло (мас) със зехтин (олио), но на части, за да може козунакът да стане на конци.
После:Тестото месите с мазнина, а не с брашно.Внимавате да на изстине и месите докато започне да се точи на конци.
Оставяте на топло да втаса, без да позволяваме да изстине, защото ако изстине голямото количество мазнина и захар в него пречат да втаса. Втасалото тесто се доомесва с останалата мазнина и се добавят стафидите, месите
тестото поне 20 минути. Важно е да бъде добре размесено, да влезе много
кислород в него и да се стопли равномерно вън и вътре.
Според тази рецепта се приготвят 2
по-големи козунака, затова делите тестото на 2 части и всяка по отделно
отново размесвате добре.
Разделяте на 3 фитила,оформяте плитките
нареждате в тавичка, която трябва да е пълна до половината, защото тестото ще удвои обема си и оставяте да втаса отново.Мажете с яйце и гарнирате със захар и бадеми.Повече захар, защото нали знаете как всички обират коричката със захарта отгоре, а и в самото тесто не се слага много захар, за да може да втаса.
Забележка: козунака втасва много трудно- 2, 2 1/2 до 3 часа,ако не и повече, традиционно се замесва с лимонова кора, не слагайте във фурната повече от 2 плитки-не може да ги опече,
задължително се замесва с цели яйца, а не само с жълтъци, макар да съществуват и такива рецепти, стафидите се накисват в ром, меси се като се сгъва на плик, в началото се пече на 220гр, но след 10мин фурната се намалява на 180гр и се пече още 40мин, ако започне да прегаря отгоре слага се ал. фолио да го предпазите,проверявате дали е опечен по стария изпитан метод със клечката, не се изкарва веднага от фурната като се опече.
Забележка: брашното е добре да се пресее два пъти, за да се вкара повече въздух.
Няма коментари:
Публикуване на коментар