Translate

петък, 2 март 2012 г.

Тиквеник

-300гр точени кори(е, баба ми Петра ги точеше, но аз до там още не съм стигнала.Когато бяхме малки много обичахме да щуреем, докато тя размахваше набрашнени ръце"Не, баба, не на  кушетката...", а то нямаше свободно легло или диванче, ни кушетка, които да не бяха заети с разтланите и в/у чисти покривки снежно бели разточени фини листи, с които правеше сочния си тиквеник или тъй невзрачната на вид, но тъй вкусна добруджанска къварма, но нейната рецепта друг път...)
-1кг почистена и обелена тиква                                             за сиропа:
-1ч.ч.смлени орехи                                                                     2/3ч.ч.захар
-1ч.ч.стафиди                                                                               2/3ч.ч.вода
-1ч.ч.захар
-олио,колкото е необходимо                                                
-пудра захар за поръсване 
Сварявате сиропа, като завирате водата, сипвате захарта и бъркате докато се разтопи,оставяте да изстине.                                                        
Настъргвате тиквата на едро ренде, смесвате я с орехите, стафидите и захарта, мажете всяка кора с четка натопена в олио, поръсвате 3-4с.л.от сместа и навивате на руло, след което редите в кръгла, намазнена тава на голям охлюв, като започвате от центъра, отгоре поръсвате с малко олио и печете в загрята на 190гр фурна до зачервяване.Като я извадите от фурната разпределяте равномерно студения сироп в/у горещия тиквеник и завивате с кърпа.Като се охлади поръсвате с пудра захар и поднасяте.Може да сложите канела-много върви, но аз толкова обичам естествения аромат на печената тиква, че не виждам защо...

Няма коментари: