-1кг почистена и обелена тиква за сиропа:
-1ч.ч.смлени орехи 2/3ч.ч.захар
-1ч.ч.стафиди 2/3ч.ч.вода
-1ч.ч.захар
-олио,колкото е необходимо
-пудра захар за поръсване
Сварявате сиропа, като завирате водата, сипвате захарта и бъркате докато се разтопи,оставяте да изстине.
Настъргвате тиквата на едро ренде, смесвате я с орехите, стафидите и захарта, мажете всяка кора с четка натопена в олио, поръсвате 3-4с.л.от сместа и навивате на руло, след което редите в кръгла, намазнена тава на голям охлюв, като започвате от центъра, отгоре поръсвате с малко олио и печете в загрята на 190гр фурна до зачервяване.Като я извадите от фурната разпределяте равномерно студения сироп в/у горещия тиквеник и завивате с кърпа.Като се охлади поръсвате с пудра захар и поднасяте.Може да сложите канела-много върви, но аз толкова обичам естествения аромат на печената тиква, че не виждам защо...
Няма коментари:
Публикуване на коментар