Translate

четвъртък, 15 март 2012 г.

Баницата на баба

Разбира се баницата на баба ми Петра беше с ръчно точени домашни кори. За "изживяването" точене ви разказах в публикацията си за тиквеника на баба.На външен вид баницата на баба далеч не можеше да се мери с бухналата дунапренена баница на мама, но на вкус и съперничеше достойно.Баницата на баба ставаше тънка и ако не я задушиш да омекне, хрупкава.
200-300гр точени кори
олио

500-600гр гъсто кисело мляко
5 яйца
сол
краве масло
Омазнявате дъното на кръгла тава и нареждате 3-4 пласта кори, които сте намазали с потопена в олио четка(не че баба ми ползваше четка), като леко ги събирате при нареждането, така че да се запази въздушната възглавница м/у тях.Отгоре поливате с разбитите кис.мл. и яйца с 1равна с. л. сол. Като 
поливате на тънка струйка олио, поръсвате няколко малки кубчета ароматно мандраджийско масло (говоря ви за идеалния случай, иначе може да се задоволим и с обикновено краве масло, макар ефекта далеч да не е същия)

Няма коментари: