Translate

четвъртък, 15 март 2012 г.

Баницата на мама

Моята майка е виртуоз на баниците.Когато бяхме малки всяка неделя сутрин из апартамента ни се разнасяха ухания на прясно изпечена баница, понякога и ядосаните възгласи(как да се изразя по литературно)на майка"Косе, не гледаш ли къде стъпваш?!".Коси е моя тъй мил баща, който не беше от най-внимателните хора, но тъй всеотдаен към нас и не само...Историята е следната: кухнята ни имаше едно малко балконче,
 точно колкото да излезеш и майка ми в студената зимна утрин отворила вратата, пресегнала се и сложила на земята добре увитата с кърпи (и слава богу), за да се задуши, изстивайки, както си му е реда, баница.Милия ни баща, обаче решил просто да надникне, за да види колко сняг е навалял и стъпал директно в центъра на голямата тава...Така се появи семейния ни анекдот "Баща ти стъпа в баницата".
След този случаи, майка взе крути мерки и сложи един стар стол, на който в неделя сутрин слагаше тавата. И така се сдобихме с нов или естествено (за нашия татко) продължение на стария анекдот "Баща ти седна в баницата"...
-400гр точени кори
-1бурканче гъсто кисело мляко(висок процент масленост, разбира се най-добре ставаше с домашно приготвеното овче кисело мляко на майка)

-1ч.л.хлебна сода в киселото мляко
-5яйца
-сол на вкус
олио(може разтопено масло или маргарин, но с олио си става най-сочна)
Намазвате дъното на тавичката с мазнина и започвате да редите корите-целия майсторлък на тази баница е в нареждането на корите! Майка ги събира на купчета, които реди едно до друго(не знам как по-точно да го обесня).
Аз съм пробвала да ги дипля на хармоника.След като запълните тавата, поливате равномерно с предварително приготвената заливка и с олио на тънка струйка и печете в предварително нагрята фурна.Тази, пък и други видове баници може да я обърнете в/у 3-4 купички или бурканчета, удобно разположени за тази цел, така че ръбовете на тавата да стъпят на тях, след като сте я завили добре с кърпа.Така баницата остава пухкава и не се сляга, но винаги рискувате да я изсипете в кърпата.За да не се случи това баницата трябва да е добре запечена отдолу.

Няма коментари: