Translate

събота, 10 март 2012 г.

Милинки

Моята баба Петра правеше тези милинки и им казваше топчета.Още си спомням аромата им, който се разнасяше след като отвореше капака на старата си и очукана електрическа тенджера(ама колко добре печеше това чудо на технологиита за онова време).В средата им слагаше малко парченце сиренце, а отгоре им правеше поливка от кисело мляко и яйца.За съжаление нямам точната рецепта, но все ми се струва, че трябва да е била нещо такова:

20гр мая
250мл топла вода
600гр брашно
2яйца
1с.л.захар
1ч.л.сол
2с.л.олио

Втори вид заливка:
75гр масло
2с.л.брашно
щипка сол
пудра захар за поръсване
Маята се разтваря в топла вода, брашното се пресява, в средата му се прави кладенче и се сипва разтворената мая, яйцата, солта и захарта.Омесва се меко тесто, накъсва се на 36малки топчета,
 които се намазват с олио, нареждат се в намаслена тавичка и се оставят на топло 1час да втасат.Маслото се разтопява, в него се разбъркват брашното и солта, намазват се втасалите милинки и се изпичат на 190гр докато се зачервят.Поднасят се поръсени с пудра захар.Най-добре се ръси пудрата захар през цедка, като какаото за тирамису.


Няма коментари: