Translate

неделя, 18 март 2012 г.

Домашна пица


Снощи бяхме в La Trattoria, за да ядем пица.Или ресторантът не беше съвсем италиански, или съм станала претенциозна, но намерих куп недостатъци, а и моите придружители наляха масло в огъня с изявления от сорта "Ти можеш да я направиш по хубава".Много пъти вече им казвам да спрат да ме хвалят, защото се самозабравям...Но така или иначе пицата не ми излиза от главата от снощи, затова я мятам...
За тестото:
-1 1/2 ч.ч.вода
-1 пакетче суха мая 20гр
-1ч.л.сол
-1ч.л.захар
-1или 2яйца
-1/2 ч.ч..зехтин
-500гр брашно(или 2 ч.ч.)
Маята се размива във водата, заедно с захарта и солта, прибавят се разбитите яйца, после и зехтина и при непрекъснато бъркане брашното, оставя се на топло 1/2 час да втаса.

Разстила се равномерно в голяма тава, застлана с хартия за печене и се пъха в нагорещената на 220гр фурна за 10мин максимум, колкото да я "грабне".После се гарнира :
-зехтин или олио, в което сте разтворили 1ч.л. червен пипер(чубрица?)
-чесън 2скл, пресован и разтворен също в зехтина
-400гр консерва белени домати, нарязани на ситно

-гъби, нарязани на филийки и задушени в чисто масло
-шунка, или 2 кренвирша в краен случай, нарязани на ситно
-яйца, варени и нарязани на ситно или счупени на очи, точно преди да се сложи в сгорещената фурна
-царевица, млечна от консерва
-кисели краставички, нарязани на ситно
-можете да сложите и лук, нарязан на тънки кръгчета
-200-300гр настърган кашкавал(пармезан)
-сол, чер пипер, риган
-маслини, за украса
-магданоз, ситно нарязан , евентуално за поръсване
Не забравяйте, че пицата е измислена като храна за бедните и можете да я направите с каквито остатъци имате в хладилника. Единственото, без което няма как да минете при гарнирането са доматите и настъргания кашкавал.И за пармезана важи принципа на Мечо Пух"Колкото повече, толкова повече".

Няма коментари: