Translate

понеделник, 5 март 2012 г.

Саварини

Непременно исках да направя онези саварини, които си спомням от детството си.Ядяхме ги в саладкарница "Будапеща" на входа на Морската градина във Варна и моята майка ги обожаваше, а тя не е от хората, които биха яли всичко, което потвърждават нейните 45кг и до ден днешен.
Е, получи се!Самодоволна съм,но има защо...
Процедурата е доста дълга и тромава и задължително я започнете един ден преди да ги консумирате, защото идеалния резултат се получава, ако преседят една нощ в сиропа.
Продуктите за тестото:
500гр брашно
3яйца
250мл прясно мляко
100гр мазнина(аз използвах обикновено олио)
50гр захар
25гр мая
За сиропа:
600мл вода
600гр захар
50гр ром
тъй като нямах, използвах коняк Хенеси, но изглежда, че на моите саварини много им хареса,защото изпиха всичко,та се наложи да правя втора доза този път 500мл/500гр,за да удовлетворя спомените си, в които саварините във витрината на варненската сладкарница "Будапеща"плуваха в гъст ароматен сироп.

За икономии и дума не може да става.Когато започнах да разучавам френската кухня ми направи впечатление рецептата "Петел по бургундски",не сложна, но виното,което се използва за приготвянето и задължително е Бургундско,което си струва доста.
В хладко прясно мляко се разтваря маята, прибавя се малко захар,брашно и се прави гъста каша,която се оставя да втаса.В брашното се прави кладенче и се слага солта,разбитите в топличко мляко яйца и втасалата мая.Всичко се измесва или обърква с дървена лъжица,като ръцете или лъжицата постоянно се топят в мазнина.Тестото трябва да е толкова меко, че да може да се бие с дървената лъжица.Омесено е когато в него почнат да се образуват мехурчета.
След като втаса тестото се разпределя във формички, които задължително се омазняват, защото много залепва.Аз използвах такива от хартия за печене-не че е много удачно,но нямах други.Пълнят се малко повече от половината и се оставя тестото да втаса втори път(предупредих ви че е пипкава работа), нареждат се в тава и се пекат в предварително загрята фурна 15-20 мин на 180гр до зачервяване.

Е, как ви се струват- не са ли шармантни?
Изваждат се от формичките и след като изстинат се заливат с горещ сироп.За да се напоят по добре отгоре отрязвате нещо като капаче,което надигате и наливате горещия сироп в/у отрязаната част.После точно там напълвате със разбита със захар сметана, но тъй като отворих темата за френската кухня, в която е кощунство да наричаш толкова прозаично сметаната със захар-трябва задължително да я наречеш "крем шантили"!Аз обаче реших да използвам крем маскарпоне и за разкош да добавя някакъв цветен плод,в случая киви и ягоди, макар че така се разминах с детския ми спомен...Под капачетата на саварините от витрината на сладкарница "Будапеща" на входа на Морската имаше само малка розичка от проста сметана, но бяха тооолкова хубави, като самото ни детство...