Translate

петък, 2 март 2012 г.

Папе водоа

Историята гласи,че по време на Втората световна война,когато глада е бил голям,всички от кантон Во са се хранили с това,което са намирали в градините си т.е. праз и картофи.Но интересно защо те са само гарнитура на тези супер вкусни наденици,които освен това са и доста скъпи.Явно това са представите на швейцарците за глад.Шегата на страна,но този водоазки специалитет е страшно
SAUCISSE AUX CHOUX VAUDOISE
вкусен.Наденицата има непознат за нас вкус, защото в нея
има зеле кисело(или по скоро тукашния шукрут, който е
тяхното кисело зеле.
Необходими са ни толкова броя наденици, колкото порции
ще приготвяме.
За гарнитурата:
Poireauh a la vaudoise
Праз по водоазки
1кг праз
50гр маснина
3 големи картофа
сол
бяло вино
1ч.л. брашно






Праза се реже на филийки по 2-3 см.
За по -добро храносмилане първо се
се бланшира във вряща вода за 1-2 мин ,отцежда се и се задушава в мазнината докато се запържи леко,
добавят се нарязаните като за готвене (на едро) картофи , залива се с 1ч.ч.бяло вино и 1ч.ч. вода, добавя се сол на вкус,но не много
защото наденицата е соленичка и леко пикантна, затова е по добре
да оставите гарнитурата леко

 безсолна,но не безвкусна.Праза с картофите се вари около 1 час на тих огън, като разбърквате от време на време и проверявате да не остане
съвсем без сос, защото накрая ще
го сгъстим с 1ч.л.брашно разтворена в малко вода.
В същото време набучваме надениците всяка с по две клечки за
зъби, слагаме ги в хладка вода и ги
варим 40-45мин.Правете двата компонента по едно и също време
и така ще можете да сервирате в един и същ момент димящите плата.

 .А  останалите наденици на другия ден са едни чудесни саламчета.


Няма коментари: