Translate

сряда, 14 март 2012 г.

Крем брюле с бейлис


500мл сметана
1/2ч.ч.бейлис
5жълтъка
1/2ч.ч.захар
захар за поръсване(за предпочитане кафява)
Загряват се сметаната, ликьора и захарта, колкото да се стопи.Отделно се разбиват жълтъците и на тънка струйка, при непрекъснато бъркане се прибавят към сместа, която се изсипва в огнеупорна тавичка и се пече в предварително загрята на 170гр фурна, на водна баня(слагате съда в по голяма тава и я пълните с гореща вода, така че да стига до половината му)45мин или докато стегне крема и в центъра.Охлажда се и се оставя да престои в хладилник 6 часа.Нарязва се на пастички, посипва се равномерно със захарта и се слага под силно загрятия горен реотан на фурната, докато се карамелизира.Трябва да хване тънка хрупкава коричка.

Сигурно всички знаят за красивите малки огнеупорни съдчета, специално за крем брюле, както и за ефектната горелка(виж култовата сцена от "Под прикритие"), но едва ли има много домакини, които разполагат с тях.Затова, ако декорирате пастичките с плодове, напр.малини или къпини, а моето предложение е за пържени в масло и полети с малко мед нарязани на кубчета или на тънки кръгчета с почистена семенна част ябълки.

Няма коментари: