Translate

сряда, 28 март 2012 г.

Раклет/Raclette

Раклет се яде през зимата, пред запалената камина, така като овчарите в Швейцарските планини са го измислили около огъня, като оставяли сирената на нагорещените камъни и те се разтапяли.Така те установили съвсем естествено и нуждаейки се от топла храна,

колко са вкусни в/у печените в огъня картофи или в/у резените от пушените им меса, които сами си
приготвяли също.За първи път ядох раклет също в Белгия, ама и те не ми казаха ,че е Швейцарски специалитет-има защо да се ядосват швейцарците...


На първо място е специалния уред, без който няма как да се мине, не защото не можем да си стопим сирената в/у картофите и шунката и да ги гарнираме с останалите добавки, но без момента на споделяне и съпричастност, чувства, които поражда този начин на поднасяне и приготвяне на храната, това просто не е Raclette-визитката на Suisse.

ПРОДУКТИ:
-fromages,специални сирена за раклет от типа полутвърди, а може и Emmental , Gruyere(не виждам пречка да се направи и с нашия кашкавал), нарязани на тънко
-jambons, шунки, няколко вида,бекон, прошуто, нарязани на тънко

-варени пресни картофи, с кожата,дребни или средни
-печени увити във фолио на фурна картофи, цели и с кожата

-мариновани гъби
-малки кисели краставички
-маринован арпаджик(petits oignons)

-лук, нарязан на тънки кръгчета(за предпочитане червен)
-малки царевички (epis de mais)
-маслини, различни видове
Могат да се добавят и всякакви туршийки, както и нарязани на филии зеленчуци,
 като напр. домати и краставици или чери доматчета, а една богата зелена салата за акомпанимент е добре дошла.Аз направих млечна салата и настъргани моркови, овкусени подобаващо, които много се харесаха на швейцарците като "accompagnement de raclette".A на плота отгоре могат да се опекат и тънки наденички.









Няма коментари: