но той си мелеше кайма със специални пропорции.Въобще той подхождаше към готвенето като към свещенодействие.Няма да забравя как, като млада снаха в неговата къща, търсейки обичайните подправки се натъкнах на карамфил, кардамон и други такива.Баницата може да се приготви и без спанак и е също толкова вкусна, а може и спанака да се замени с лапад (така я харесвам още повече) или пресен зелен лук,
какъвто моя beau-pere си отглеждаше и консервираше в бурканчета още в годините, когато и фризера беше лукс (а,бе нали ви казвам, че беше страхотен!).
-500гр точени кори
За плънката:
-1,5 или 2кг пресен спанак(или 500гр замразен)
-500гр кисело мл.висок%масленост
-5яйца
-300-350гр сирене
-олио
-1ч.л.хлебна сода(разтваря се в кис.мл.)
-лим.киселина(в млякото, ако не е достатъчно кисело)
За поливката:
-250-300мл газирана вода
-1яйце
Пресния спанак почиствате от дръжките и бланширате в подсолена вода.Приготвяте плънка от разбитите 5 яйца, киселото мл., в което сте разтворили лим. кис. и хл. сода, към тях прибавяте отцедения
спанак и натрошеното сирене.Намаслявате дъното на голяма тава, застилате 2 листа от корите и разпределяте равномерно няколко лъжици от плънката,после 1лист, намазан с четка, която потапяте в олио,2-ри лист, плънка и така до края, като внимавате да разпределите всичко така, че да завършите с 2 листа, които заливате с 1яйце разбито с газ.вода и малко сол
Печете по дълго време, защото тази баница е наложена, а и има доста дебела плънка.
1 коментар:
Ултра е важно да ми изпееш ариа за тази рецепта: от къде е дошла и кой я е пекъл, но на каква фурна и на колко градуса, никой не го вълнува :D :D :D
Публикуване на коментар