Translate

сряда, 21 март 2012 г.

Ягодово тирамису

Всъщност не бях очарована, но все пак е някакво разнообразие, като лимоненото например.
Разликата с класическото тирамису е, че при ягодовото(специално това)застилате дъното на съда, в който ще го приготвяте с доволно количество смлени ягоди.



24 бр бишкоти

KРЕМ

330 г Маскарпоне
3 с л пудра захар
1 с л портокалов ликьор
(Кюрасо или друг ароматен ликьор)
360 мл готварска сметана (35 %)

ПЮРЕ

400 мл ягоди
2 с л портокалов ликьор
(Кюрасо или друг ароматен ликьор)
50 гр захар
60 мл портокалов сок

ЗА УКРАСА

какао на прах
шоколад
ягоди
Приготвяне:

Приготвяне на крема:

• В малка купа се смесват сиренето Маскарпоне, пудрата захар и 1 с л портокалов ликьор.
• Към тази смес се добавя разбитата с миксер сметана.

Приготвяне на пюрето:

• Ягодите се разбиват на пюре с пасатор или блендер, заедно с портокаловия ликьор, захарта и портокаловия сок.
• Пюрето се прехвърля в плитък съд.

Приготвяне на тирамисуто:

• Половината бисквити се потапят в ягодовото пюре и се нареждат на дъното на формата.
• Заливат се със 120 мл от пюрето и половината от сметановия крем.
• Същото се повтаря с останалите бисквити, пюре и крем, за да се получи втори пласт.
• Горният пласт се заравнява с шпатула (лопатка).
• Покрива се с фолио и се поставя в хладилник за 8-12 часа, за да се напоят бисквитите и да се стегне.
• Преди поднасянето се наръсва с какао и/или настърган шоколад, украсява се с ветрило от ягодки.
Бележки:

** За 9 порции


Няма коментари: