Translate

петък, 2 март 2012 г.

Морковен сладкиш за избиване на сладкарски комплекси

Отне ми известно време да възприема идеята за
моркови в сладкиш.Макар тук на запад да разбирам, че това си е прието от "пам ти века"
(ако мога да употребя този разговорен израз),
защото близък ми е разказвал как още през 60,
70-те майка му го е научила да прави морковена торта и рецептата е взета от готварска книга за деца.Така, че този сладкиш си е детска работа в известен смисъл.Но лично аз нямам детски спомен моята майка да е използвала моркови в
приготвянето на сладкиши, а тя си е спец в този сектор.Вероятно това не е типично за българската кухня.В този сладкиш се използва известния принцип смесване на сухите с мокрите
съставки.
2ч.ч брашно
1бакпулвер
1ч.л.сол
1 1/2ч.ч,захар
1ч.ч.олио
3ч.ч.настъргани моркови
4яйца
по желание могат да се сложат 2ч.л.канела,за тези които я обичат, но ние не сме от тях
Сухите съставки се смесват, прибавя се олиото и се разбърква добре, прибавят се едно по едно и разбитите яйца, като след всяко се бърка докато го поеме сместа, прибавят се и морковите и отново
добре се разбърква, трябва да се получи плътността на каша.Изсипва се в намаслена тавичка или
още по-добре заслана с хартия за печене, слага се в предварително загрята на 180гр фурна за 50-60
мин, като се проверява с клечка за зъби дали е готово.Може просто да се поръси с пудра захар, но
по-добрия вариант е да му се направи глазура с крема сирене, което между другото е най-подходя-
що за сладкишите и тортите с моркови.
125-150гр крема сирене се разбиват с 3/4 чаена чаша пудра захар и 3с.л.прясно мляко
(алтернатива е заквасената сметана, но без прясно мляко)
може да се добави настъргана портокалова или лимонова кора
в/у глазурата се поръсват обилно ситно смлени орехи или други ядки(лешници,бадеми)

Няма коментари: