Translate

петък, 23 март 2012 г.

Pomme-poire tarte

За тестото:
125гр краве масло, много студено
150гр брашно
2-3с.л.студена вода, ледено
1с.л.захар
щипка сол
Нарежете маслото на малки парченца и го сложете във фризера за 15мин.Смесете брашното, захарта и солта, напускайте парченцата масло и с бързи движения на пръстите си образувайте трохи
(можете да го направите и в кухненския робот, като прибавяте продуктите в същия ред),

добавете 1с.л.ледена вода, изсипете сместа на плота, съберете я на топка, не месете, за да не стане жилаво, завийте го с найлоново фолио и го приберете в хладилника за 1час.След като се охлади достатъчно го разточете.
Застелете тавичката за тарт с тестото, като образувате хубави бордове, остатъка изрежете, надупчете с вилица.
Пече се на 180гр 10 мин, покрито с хартия за печене, в/у която сте наредили зърна от боб или от леща, a в една френска рецепта четох, че може и бадеми.
Това е за запазване на формата на тарта..
За крема:
350мл прясно мляко
1/2ч.ч. захар
1яйце
50гр масло
2равни супени л.брашно
1с.л.вода
настърганата кора на 1 лимон
Разбиваме яйцето с водата, малко мляко и брашното, загряваме останалото мляко със захарта, добавяме маслото и бъркайки

изливаме на тънка струйка в яйчената смес, връщаме на котлона и варим на тих огън, при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.Добавяме и настъргания лимон.Смлени орехови ядки?Може.Изливате равномерно крема в/у изпеченото тесто, а в/у него нареждате
-ябълки
-круши
 Нарязва те ги на тънки филийки, за да не потъмнеят ги слагате в студена вода с лимонов сок.След като ги наредите изпичате в предварително загрята на 180гр фурна за 30мин

-желе от дюли, разбито с вода
-2с.л.сладко от кайсии, разбито с вода и загрято до завиране с 50гр масло
-мед
-втечнен карамел
 С едно от тези неща по избор се намазва тарта, след изпичането.

Няма коментари: