Translate

четвъртък, 8 ноември 2012 г.

Reine de Saba или шоколадово - бадемова торта на Джулия Чайлд

Reine de Saba или шоколадово - бадемова торта на Джулия Чайлд
Reine de Saba или шоколадово - бадемова торта на Джулия Чайлд
Пусната от: Джулия Чайлд
Оценка: Няма гласове
Описание:Рецепта за Reine de Saba или шоколадово - бадемова торта на Джулия Чайлд - Тази превъзходна торта се се пече, така че центъра й да остане леко недопечен, ако се изпече напълно тортата загубва много от вкуса и неповторимата си леко кремообразна текстура. Покрива се с шоколадов ганаш и бадеми.

Необходими продукти
за тортата:
  • 115 гр полусладък шоколад, разтопен с 2 с,л. ром или кафе
  • 115 гр масло, размекнато на стайна температура
  • 2/3 ч.ч. захар
  • 3 жълтъка
  • 3 белтъка
  • щипка сол
  • 1 с.л. захар
  • 1/3 ч.ч. смлени бадеми
  • 1/4 ч.л. бадемо екстракт
  • 3/4 ч.ч. пресято брашно
за ганаша:
  • 30 гр полусладък шоколад
  • 1 с.л. ром или кафе
  • 3 с.л. масло
    Приготвяне или как се готви ястието
    Приготвяне на тортата:
    Започнете като включите фурната да се загрява на 180 градуса.
    Използвайте кръгла тавичка за торта с диаметър 20 см и дълбочина около 4 см. Намазнете тавичката и я поръсете с брашно (ако държите да избегнете белите следи от брашното, може да поръсите с горчиво какао).
    Разтопете шоколада с 2 с.л. ром или кафе на водна баня. Разбийте маслото с 2/3 ч.ч. захар докато получите светло жълта и пухкава кремообразна смес. Прибавете жълтъците и продължете да разбивате докато получите гладка еднородна смес.
    Разбийте белтъците със щипката сол в отделна чиста купа докато се образуват меки връхчета. Поръсете с 1 с.л. захар и доразбийте докато получите твърд сняг.

    С помощта на шпатула смесете разтопения шоколад и сместта с жълтъците, след това прибавете ситно смляните бадеми и бадемовия екстракт. Разбъркайте добре и прибавете 1/4 от разбитите на твърд сняг белтъци, разбъркайте внимателно (по този начин ще улекотите сместта и после по-лесно ще прибавите останалите белтъци). Прибавете 1/3 от оставащите белтъци, разбъркайте леко и прибавете като отново пресеете 1/3 от брашното. Разбъркайте и бързо повторете процедурата като редувате белтъци и брашно.

    Изсипете тестото в приготвената тавичка като заравните съвсем леко тестото към ръба на тавичката. Печете на средното ниво на фурната за около 25 минути. Тортата е готова когато се е понадигнала и около центъра се е образувал ръб с дебелина около 6,5 - 8 см, които е напълно изпечен. Центъра трябва леко да се "размърдва" когато разклатите тавата и ако направите теста с клечката за зъби, тя да излиза леко намазнена.

    Оставете тортата да изстине в тавичката за около 10 минути. След това прокарайте внимателно остър нож около ръба на тортата и я извадете върху решетка, за да изстине напълно за около 2-3 часа.
    След това покрийте с шоколадов ганаш и поръбете с филирани бадеми.

    Бадемите се смилат в кухненския робот с 1/2 с.л. захар докато докато станат съвсем финни парченца.Приготвяне на ганаша:
    Разтопете шоколада и кафето на водна баня докато получите много гладка смес. Махнете съда от водната баня и прибавете и разбийте с шоколадовата смес 1 с.л. масло. След като получите хомогенна смес прибавете по същия начин, лъжица по лъжица останалото масло. Прехвърлете отново на водна баня, но този път върху ледено студена вода като продължавате да разбивате, докато шоколадовия ганаш се изстуди напълно и се разлива съвсем гладко. След това го изсипете наведнъж върху тортата и загладете, ако е необходимо с шпатула. Декорирането с ганаш става само върху напълно изстинала торта.
    Бележки Идея - Може да използвате и малки формички, ако предпочитате индивидуални порции. Времето за приготвяне остава същото.

Няма коментари: