Translate

четвъртък, 8 ноември 2012 г.

Бриош по Жак Пепен

Рецепта за Бриош - Бриошът е маслен, мек и много нежен традиционен френски хляб направен от тесто с мая. Може да го приготвите в няколко малки или една голяма форма.Бриош по Жак Пепен
Необходими продукти
за 12 малки или 1 голям бриош
  • 1 пликче активна суха мая (2 1/4 ч.л.)
  • 3 с.л. топла вода
  • 1 ч.л. захар
  • 1/4 ч.л. сол
  • 3 големи яйца
  • 2 ч.ч. брашно
  • 225 гр масло, омекнало
  • 1 с.л. масло за намазване на тавичката
    Приготвяне или как се готви ястието
    Смесете маята, топлата вода и захарта в кухненския робот. Оставете настрани за 10 - 15 минути докато се получат балончета.
    Прибавете солта, яйцата и брашното и разбъркайте за около 30 секунди. Докато роботът все още работи прибавете маслото на бучки и продължете да разбърквате за 15 - 20 секунди. Преместете тестото в купа, завийте с прозрачно домакинско фолио и оставете да втаса на топло за 1 1/2 - 2 часа докато удвой обема си.
    Набрашнете ръцее си и натиснете тестото надолу. Отново завийте с фолио и оставете за поне 4 до 12 часа в хладилник.
    Загрейте фурната на 190 градуса.
    Ако ще правите малки бриоши раделете на дванадесет равни части. Оформете малки топчета и поставете в предварително намазнените формички. Отгоре намажете с разбито яйце и оставете да втасат на топло докато увдоят обема си или за около 2 часа.
    Ако правите един голям бриош, поставете цялото тесто в намазнена форма и оставете да втасва за около 3 часа или докато почти се удвои два пъти.
    Малките бриоши печете за 25 минути, а големия за около 45 минути, докато бухнат хубаво и станат златисто-кафяви.
    Бележки
    Във Франция се сервира типично на закуска с чаша ароматно капучино.
  • 1 голямо яйце, разбито за намазване

Няма коментари: