основен сладкарски крем( за пълнеж на торти, профитролиеклери, сладкиши "Наполеон", тарти и т.н.
Продукти:
1 1/4 ч. (200 мл.) прясно мляко
ванилия - в оригинала е 1/2 зърно, но аз сложих 2 пакета
3 жълтъка
1/4 ч. (50 г.) кристална захар
1/8 ч. (20 г. брашно
3 непълни с.л. (20 г.) царевично готварско нишесте
3/4 ч.л. (10 мл.) ликьор "Гран Марние", бренди или кирш
За по-лека версия на сладкарския крем:
1/2 ч. (115 мл.) разбита сметана
Вариации:
Шоколадов крем - добавете 50 г. шоколад към горещото мляко,преди да го изсипете в яйчената смес
Кафеен крем - добавете 1/2 - 1 ч.л. инстантно кафе в горещото мляко
Малинов крем - добавете 1/4 ч. (60 мл.) или на вкус намачкани малини към готовия крем.
Приготовление:
В
оригиналната рецепта има една процедура, свързана с ароматизирането на
млякото със зърното ванилия. Понеже най-вероятно повечето от вас също ще
ползват ванилин на прах като мен, ще я прескоча и ще мина направо на
съществената част.
В средноголяма купа разбийте жълтъците и
захарта с дървена лъжица. Не оставяйте сместа да престой твърде дълго,
за да не се формират твърди парченца. Пресейте брашното и нишестето
едновременно и ги добавете към яйчената смес, като бъркате докато тя
стане гладка.
Затоплете млякото и внимателно, с непрекъснато
разбъркване, го добавете към яйчената смес. Ако се получат топчета,
прецедете. Поставете сместа на умерено силен котлон и я разбърквайте
непрекъснато, докато заври.След завирането, продължете да бъркате още 30
- 60 сек, за да се сгъсти дотолкова, че да стане трудно за разбъркване.
Отстранете
от огъня и незабавно добавете ликьора/брендито.Изсипете в чист съд и
веднага покрийте отгоре с домакинско фолио, за да предотвратите
образуването на коричка. Кремът може да се скъхранява в хладилник до 3
дни. Преди употреба, разбъркайте, за да премахнете евентуално
образувалите се бучки.
За по-лека версия на сладкарския крем, непосредствено преди употреба, добавете разбита сметана.
Няма коментари:
Публикуване на коментар