Translate

четвъртък, 1 ноември 2012 г.

Creme Patissiere

основен сладкарски крем( за пълнеж на торти, профитролиеклери, сладкиши "Наполеон", тарти и т.н.
 Продукти:

1 1/4 ч. (200 мл.) прясно мляко
ванилия - в оригинала е 1/2 зърно, но аз сложих 2 пакета
3 жълтъка
1/4 ч. (50 г.) кристална захар
1/8 ч. (20 г. брашно
3 непълни с.л.  (20 г.) царевично готварско нишесте
3/4 ч.л. (10 мл.) ликьор "Гран Марние", бренди или кирш

За по-лека версия на сладкарския крем:
1/2 ч. (115 мл.) разбита сметана

Вариации:
Шоколадов крем - добавете 50 г. шоколад към горещото мляко,преди да го изсипете в яйчената смес

Кафеен крем - добавете 1/2 - 1 ч.л. инстантно кафе в горещото мляко

Малинов крем - добавете 1/4 ч. (60 мл.) или на вкус намачкани малини към готовия крем.

Приготовление:

В оригиналната рецепта има една процедура, свързана с ароматизирането на млякото със зърното ванилия. Понеже най-вероятно повечето от вас също ще ползват ванилин на прах като мен, ще я прескоча и ще мина направо на съществената част.

В средноголяма купа разбийте жълтъците и захарта с дървена лъжица. Не оставяйте сместа да престой твърде дълго, за да не се формират твърди парченца. Пресейте брашното и нишестето едновременно и ги добавете към яйчената смес, като бъркате докато тя стане гладка.

Затоплете млякото и внимателно, с непрекъснато разбъркване, го добавете към яйчената смес. Ако се получат топчета, прецедете. Поставете сместа на умерено силен котлон и я разбърквайте непрекъснато, докато заври.След завирането, продължете да бъркате още 30 - 60 сек, за да се сгъсти дотолкова, че да стане трудно за разбъркване.

Отстранете от огъня и незабавно добавете ликьора/брендито.Изсипете в чист съд и веднага покрийте отгоре с домакинско фолио, за да предотвратите образуването на коричка. Кремът може да се скъхранява в хладилник до 3 дни. Преди употреба, разбъркайте, за да премахнете евентуално образувалите се бучки.

За по-лека версия на сладкарския крем, непосредствено преди употреба, добавете разбита сметана.

Няма коментари: