Translate

четвъртък, 15 ноември 2012 г.

Агар-агар и желатин, прилики и разлики


Агар-агарът е 100% естествен продукт, добит от вид водорасли, използва се предимно в сферата на чистата наука, но не пречи и да се ползва и в готварството! За готварски нужди се използва желатин или пектин – преди време произвеждахме най-хубавия пектин от ябълки близо до Перник. Пектин се приема при много заболявания на черен дроб, жлъчка и просто за прочистване на организма от отрови и тежки метали като се разбърква 1сл в 1 буркан кисело мляко и по желание 1сл мед и 1чл канела. Може и ако не ви е много неприятно – просто 1сл сутрин на гладно. Ябълковият пектин е цяла аптека!За малки деца е хубаво в летните жеги желирано кисело мляко с плодове или желиран компот от джанки например – още повече, че желатинът подхранва костите и ставите и прави ноктите гладки и лъскави. При набраздени нокти също си правете по-често десерти с желатин!
Агар-агарът представлява тънки еластични листове с дебелина до 0,5 мм,той е почти неразтворим във студена вода,но набъбва добре,поглъщайки 10 пъти повече вода спрямо своята маса,в гореща вода той разтваря напълно,и при охлаждане се превръща в стъклено желе.При поставяне на захар се увеличава трайността му. За приготвяне на желирани сладки се използва 1 процент агар,със 60-70 процента захар Температурата трябва да е 35-40*
Пектинът е прахообразно вещество При варене със захар и вода с концентрация на захарта 60-70 процента се образува желе.
За желатина предполагам се знае как се работи. При подготовка се накисва за 10-20мин в студена вода в съотношение 1;2 Композиция:
Желатинът се получава от обляните в хлоридна киселина кости и кожа на свине или крави. Неподходящ е за вегетарианци.
Агар-агар е вид червено водорасло ( Solieria robusta), открито в Япония.Стрито на пудра и прибавено към течност желира.

Консистенция:

Желатин – предлага се на много тънки прозрачни листове или пудра.
2 листа желатин са равни на 1 ч.л. пудра.
Агар – обикновено се продава на прах, но се намира също и на тънки и дълги нишки или люспи.
Хранителна стойност:
Желатин – около 340 калории за 100 гр. и съдържа 95% протеин.
Агар – също 340 кал. за 100 гр. Изграден от 80% разтворими фибри, които подтискат апетита. Препоръчва се ако сте на диета, тъй като е леко слабително.
Свойства:
Желатин – желиращ агент, стабилизатор и сгъстител. Получава се кремообразна текстура.
Агаржелиращ агент, който произвежда по-стегната текстура отколкото желатина.

Използване на желатин:
Желатинът не се слага никога във вряща вода, мляко и т.н. това убива желиращите му свойства.
Започваме като го накиснем
в студена вода за няколко минути, докато омекне и набъбне. Изцеждаме от водата и прибавяме към сместа, която ще желираме ( която е на стайна температура).
Бъркаме внимателно, докато желатина се разтвори напълно.
Използване на агар:
За разлика от желатина, агарът трябва да ври за няколко секунди, но започва да желира едва когато сместа е студена.
Използвайте 2 гр ( 1 пълна чаена лъжичка) агар за 500 мл. течност.
Смесваме агара със студената течност, оставяме да ври за 20-30 секунди и тогава оставяме да изстива до получаване на стегнато желе.Желатин или Агар?
Дори да няма точно същия ефект като желатина, агара може да го замести в приготвянето на всички кремове и кейкове. Това, че е от растителeн произход, с добри вкусови качества и не е подложен на никаква генетична модификация го прави много полезен за нашето здраве

Няма коментари: