Translate

събота, 17 ноември 2012 г.

Оригинална плънка за Виенски щрудел

1000-1100гр червени, леко кисели ябълки, почистени и обелени
150гр галета
150гр канелена захар
170гр стафиди
50гр масло
сок от един лимон
ром

Стафидите се накисват за едно денонощие в ром, хубаво да се опиянят.

Галетата се запържва в маслото до златисто.Канелената захар се приготвя от 140гр кристална захар + 10гр канела

Ябълките се нарязват на шайби или по-малки парчета, като се пръскат с лимонения сок, за да не потъмняват. Добавят се стафидите и озтатъка от рома, златистата галета, канелената захар и се разбърква добре.

Оставя се настрана и идва ред на тестото.Подготвя се леко влажна, достатъчно голяма кърпа, която се застила върху работната маса.Върху нея се разстила тестото(в случая ще използваме бутер) и плънката се изсипва само в единия край,След това с помощта на кърпата се навива на руло.Краищата на щрудела се завиват и прищипват при откъсване на излишното пaрче,при печенето плънката да не се разсипе навън.Пренася се с помощта на кърпата и поставя в намаслена тава, като се внимава да лежи върху ръба образуван от края на кората.
Намазва се с разтопено масло и се пече на средна скара, 190°C, до златисто. Веднага след изпичането се намазва още веднъж с масло. Наръсва се с пудра захар и се оставя за поне половин час да поизстине преди да се разреже. Сервира се с ванилиев сос.

За ванилиевия сос:

3 жълтъка
2с. л захар
2с. л ванилиева захар1с. л нишесте
1 ванилиева шушулка
350мл пълномаслено прясно мляко

Ванилиевата шушулка се разрязва по дължина и с тъпото на ножа се изчегъртва съдържанието. Жълтъците, кристалната и ванилиева захар, нишестето и ванилията се смесват. Добавя се и прясното мляко, и ванилиевата шушулка. На слаб огън се разбърква леко докато сместа се хомогенизира и сгъсти. Изважда се шушулката и сосчето се ползва топло.

Няма коментари: