За тестото (форма с диаметър около 26см):
100гр захар
200гр студено масло
300гр пшеничено брашно (+ още мъничко евентуално при разточването)
1 яйце
щипка сол
Студеното масло се нарязва на кубчета, смесва се със захарта и
яйцето много бързо, добавя се пресятото брашно, щипка сол и чевръсто
повече с дланите, не с пръстите на ръцете, се замесва тесто, което се
оформя в компактна топка, приплесква се леко, завива в свежо фолио и
оставя в хладилник за половин-един час.
При разточването му (част.. около 1/3 от тестото се отделя, разточва
се, разрязва се на много тесни ивици за тестена решетка.), също трябва
да се действа чевръсто, тъй като по-високата температура размеква и
прави лепкаво и непослушно тестото. Ползвам свежо фолио, добре опънато
върху керамичния котлон и лесно разточвам тестото на тънък лист, който с
помощта на фолиото леко се вдига и пренася, полага във формата за
печене, предварително намазана с масълце.
Може да се изреже най-напред основа, а стените да се облепят с тестени
ивици, няма проблем, ако се прокъса случайно: с парченце тесто се оправя
работата :-) Надупчва се леко с вилица:
Обикновено за плънка на Линцеровата торта се ползва сладко/мармалад от малини, френско грозде или червени боровинки
200гр сладко от червени боровинки
1 ябълка - обелена и настъргана на едро ренде
шепа напоени с ром стафиди - за една нощ се оставят в чаша с ром,
количество, което да ги покрие, остатъка от рома също се ползва в
плънката
50гр едро смляни бадеми 1
л хлебни трохи (галета)
заравнява се добре и от отделеното тесто се разточва лист, разрязва на
тънки ивици, които се нареждат върху плънката като решетка. Намазват се
леко с прясно мляко.
Пече се в предварително загрята фурна, 170-180°C, едно ниво под средна
скара до златист загар на тестото. После леко се охлажда върху решетка и
сервира.
Няма коментари:
Публикуване на коментар