Translate

сряда, 21 ноември 2012 г.

Пилешки бутчета печени с кисело мляко, със сусам + още 10 идеи за печени пилешки бутчета


1.Нареждаш осолените бутчета в тавата, заливаш ги с едно кисело мляко с малко копър и печеш. Стават супер!


2.Вземи си една майонеза и сложи в нея черен и червен пипер на вкус и 3-4 скилидки чесън(намачкани,а може и чесън на прах).Разбъркай хубаво и намажи бутчетата с нея.След това ги изпичаш.
3.Бутчетата се посоляват , овалват добре се в царевично барашно и се редят в намазнена тавичка . Едно кубче пилешки бульон се разтваря в 250 мил.вода и се сипва в тавичката. Запича се 10 тина минути , вади се от фурната и всяко бутче се намазва с малко масло , след което се връщат за дозапичане до пълна готовност. Става нещо като панирани бутчета на фурна и се получава много вкусна коричка. Гостите ми винаги са ги харесвали така приготвени . Гарнитура по желание.

4. Печени пилешки бутчета със сусам

8 бр.пилешки бутчета
6-7 скилидки пресован чесън
250 мл бира
зехтин, сол, щипка лют червен пипер, соев сос, подправка за пиле
сусам


Бутчетата се измиват и се почистват от излишната кожа и мазнини.Слагат се в съд и се залива с бирата.  Смесват се  всички останали продукти. Оставят се да престоят поне около час, а
после с помощта на четка се намазват от всички страни с маринатата и след това се поставят в тава, в която се налива и бирата,

но отстрани, така че да не отмива сусама и подправките, дори може да поръсите допълнително сусам върху всяко бутче. После се покрива с алуминиево фолио. Пече се в предварително загрята фурна на 250гр 10 мин, за около 30 мин на 180 гр.
Последните 10 мин се пече без фолиото отново на 250 гр. Ако е необходимо се долива вода на дъното на тавата.










5. Пиле със сметана и топено сирене

6 пилешки бутчета
1 голяма заквасена сметана
1 кутия топено сирене
3-4 глави лук
черен пипер
сол
пикантина
вода

Лукът се нарязва на едро, половината от него се нарежда в намаслен пръстен гювеч или друг съд с капак, върху него се редят 3 пилешки бутчета. Поръсват се със сол и подправките, намазват се със сметаната и топеното сирене. Реди се още един ред по същия начин, залива се с 3 чаши вода, захлупва се с капака и се пече в силна фурна 30-40 мин. 
6.Пилешки бутчета в доматен сос

2 пилешки бутчета
2 пилешки крилца
1 буркан домати
1 глава лук
2 моркова
250 гр гъби печурки
3-4 скилидки чесън
1 кубче пилешки бульон
1/2 ч лъжичка босилек
магданоз
черен пипер на вкус

Бутчетата и крилцата се слагат във вода и след като тя кипне, се оставят за 5 мин. и се свалят от котлона. Гъбите се измиват и нарязват на едри парчета. Морковите се почистват и се нарязват на лентички (става лесно с картофобелачка). В отделен съд доматите се обелват, нарязват и им се добавят босилека и черния пипер.
В тенжерка се запържва лук за около минута-две, добавят се последователно гъбите и след още няколко минути морковите. Оставят се за около минута заедно, прибавя се и чесънът нарязан на тънки филийки (не трябва да се пържи за повече от 30 секунди!), и се сипват доматите. Температурата се намалява и цялата смес къкри така на тих огън около 10 мин.
Когато е готов, целият сос се изсипва в тенджерка или йенска съдинка, отгоре се поставят бутчетата и крилцата и се поръсват със стрития пилешки бульон. Пече се в силно загрята фурна за 20 мин и се сервира топло, поръсено със ситно нарязан магданоз. Внимание - не добавяйте сол или внимателно опитвайте, защото пилешкият бульон е доста солен!

Да ви е сладко!
7.Пилешки бутчета с кисело мляко:
- Пилешки бутчета
- 1 кофичка кисело мляко
- черен пипер, сол, много чесън

Всичко се слага в йенска тенджера, захлупва се и се пече до готовност на месото.

8.пилешките бутчета се заливат с 1 л. сок от праскова (в кутия), в който е разбъркано едно пакетче суха крем-супа (тя беше сложила лучена, но аз в бг не съм виждала такава). пече се около час. става невероятно вкусно!
9. Пиле по аржентински:
- пилешки пържоли (овкусени с черен пипер и сол)
- голяма глава лук
- малко горчица
- 1 обикновена майонеза
- кашкавал

Пържолите се слагат на дъното на йенски съд с капак. Върху тях се нарежда лукът, нарязан на тънки колелца. Тук-там се мацва малко горчица (по желание е). Отгоре се разпределя майонезата и се поръсва с настърган кашкавал.
Слага се капакът и съдът се поставя в студена фурна. Пече се около 30-40 минути (зависи от фурната).

10.Рецепта за печени пилешки бутчета с мътеница
Ето и как се прави най-лесно нещо подобно на buttermilk/мътеница – на дъното на чаена чаша слагате 1 с. л. оцет (за предпочитане ябълков). Чашата се допълва с прясно мляко.Изчаква се 5 минути и е готово за използване.
Продукти:
7 пилешки бутчета (около 750 гр.)
чаша и половина мътеница
4 скил. чесън, обелени и смачкани
1 ч. л. сол (препълнена)
1 ч. л. захар (също препълнена)
1 с. л. паприка/червен пипер + допълнително за поръсване
черен пипер (по възможност тъкмо смлян)
няколко лъжици зехтин
още сол – смляна морска или хималайска, с която поръсваме при поднасяне
Първо си приготвяме мътеницата, към която добавяме солта, захарта, червения пипер, черен пипер на вкус, смачкания чесън. Разбъркваме добре и потапяме вътре бутчетата. Удобно е всичко това да е в голяма кутия, която да затворим плътно и да приберем в хладилника. Оставяме така поне за 2 часа, но най-добре за денонощие. Така пишеше в препоръките към рецептата, аз оставих бутчетата в маринатата около 15 часа и се получиха страхотни. Определено ще пробвам и с повече време, но в случая нямахме търпение. След като бутчетата са престояли в маринатата, изваждаме ги и подреждаме в тавичка. Поръсваме с червен пипер всяко от тях, оливаме ги с малко зехтин и печем в предварително загрята на 220 градуса фурна.
Около 30-35 минути при мен бяха достатъчни. Пилешките бутчета се сервират веднага, поръсени със сол, а гарнитурата може да е нещо с картофи, или както при мен – задушени броколи с масло и чесън на прах.
11. Ароматни пилешки бутчета: Продукти:
6 пилешки бутчета
2 с. л. балсамов оцет
2 с. л. соев сос
1 с. л. мед
1 ч. л. червен пипер
половин ч.л. черен пипер
Гарнитура:

1 глава броколи
2 с. л. масло
Сваряваме до готовност в подсолена вода бутчетата. Лично аз предпочитам след това да махна кожата, но ако я обичате препечена и хрупкава, може да я оставите. Отцеждаме бутчетата и ги слагаме в купа, в която предварително сме смесили продуктите за овкусяване. Поливаме бутчетата от всяка страна и оставяме известно време в получилия се сос.  Нареждаме в тавичка и печем на висока температура с вентилатор около 10 минути, докато се получи приятна глазура. Гарнитурата от броколи приготвяме, като сваряваме измитите и нарязани розички, отцеждаме водата и слагаме бучица масло за аромат. Поднасяме с резен лимон, или както в моя случай – лимон и сос медена горчица.

Няма коментари: