Translate

събота, 17 ноември 2012 г.

Линзер торта 3 (традиционна)



200гр брашно
250гр масло
250гр смлени бадеми (или лешници, разбира се)
200гр захар
1 яйце
1ч. л какао
1ч. л канела
ванилиева захар
щипка смлян карамфил
20-30мл черешова ракия (Kirschwasser), може коняк или ром да се ползва Брашното се пресява, заедно с подправките, добавя се студеното масло, захарта, в сместа се добавят яйцето, леко разбито и чашката алкохол, чевръсто се замесва тесто, към което се прибавят и смлените ядки. Оформя се на топка в намаслен съд, покрива се и оставя в хладилник за поне час. След което 2/3 от тестото се разточва и намазнената форма 'облицова' - дъно и поне 2см стени, наформа с диаметър 26 см.от останалото тесто се оформят фитилчета, които се приплескват леко и редят като решетка върху плънката.

За пълнеж този път избрах мармаладена смес от 2/3 кайсиево и 1/3 сладко от дюли, както е описала Anna Margarita Sagramosin

около 300гр мармалад
50гр едро счукани бадеми
2с. л смлени бадеми

шепа филирани бадеми за наръсване Оформя се тестената решетка и по краищата наръсва с филираните бадемиПече се в предварително загрята на 180°C, скара под средната, за около час. Охлажда се върху решетка и сервира за следобедна закуска, характерна тук с названието Jausezeit - интеревалът от 14:30 до към 15:30, когато се пийва следобедното кафе.

Няма коментари: