Translate

сряда, 31 октомври 2012 г.

Tarte meringuee au citron

За 6 човека. Приготвяне: 30 мин. Печене: 30 мин. Престояване: 2 часа
Традиционният френски лимонов сладкиш с целувки:

За тестото:
125 г брашно
75 г захар
60 г масло + 20 г за формата
1 жълтък
1 пак ванилия
1 щипка сол
За гарнитурата
1 лимон,
8 cл лимонов сок
300 г захар
5 яйца
80 г масло
1 с.л. пудра захар,
20 г филирани бадеми

Омесете тесто от горните съставки, като маслото трябва да е нарязано на кубчета и омекнало. Завиите готовото тесто във филм и го оставете 2 часа в хладилник.

Пригответе крема, като смесите в тенджера 180 г захар, 2 цели яйца + 2 жълтъка, настъргана кора от лимон (трябва да не е третиран химически) и 8 cл лимонов сок. Варете на бавен огън, бъркаики до първото кипване. Прибавете маслото и разбъркаите. След охлaждане, оставете за 2 часа в хладилника.

Разточете тестото с 4 см дебелина и до поставете в намазнена форма. Направете с вилица дупки на дъното и го покрийте с хартия за печене и бял боб (тежест, за да не се свлече тестото). Печете 10 мин на фурна 180 ° (термостат 6). Махнете боба и хартията и печете още 5 мин. Извадете от формата и оставете да се охлади.

Пригответе целувковата гарнитура. Сложете остатъка от захарта в тенджера с 4 с.л. вода и оставете да ври няколко минути. (до 118°). Разбийте 2 белтъка на сняг и ги изсипете върху врящия сироп на тънка струя, при непрекъснато бъркане.
Сипете на дъното на сладкиша лимоновия крем. Със шприц сложете лешничета целувков крем върху цялата повърхност. Поръсете с пудра захар и бадеми. Запечете сладкиша 2-3 мин под грил на топла фурна.

Image







Няма коментари: