Translate

сряда, 10 октомври 2012 г.

Суши

1
Много хора смятат, че приготвянето на суши в домашни условия е твърде сложна задача. Навярно е така, ако човек не разполага с достатъчно добре обяснена рецепта. Затова ви предлагаме вариант на суши, в който всички етапи на приготвянето са детайлно описани и резултатът е изпитано успешен.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 бр. листа от водорасли нори
  • 250 г ориз са суши или ориз с къси зърна
  • 3 с. л. оризов оцет
  • 1 с. л. мирин или сухо шери
  • 2 с. л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 100 г пушена сьомга, нарязана на ленти
  • ½ средна краставица, нарязана на дълги ленти
  • ½ червена чушка, нарязана на дълги ленти
  • 1 авокадо, нарязано на ленти, по желание
  • 1 с. л. уасаби или сос от хрян
  • за соса:
  • 50 мл соев сос
  • 2 с. л. вода
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч. л. оризов оцет

Начин на приготвяне

  1. 1.Оризът се измива в цедка под течаща студена вода, докато водата, която изтича от него стане прозрачна. Оставя се да се отцежда 1 час. След това се изсипва в тенджера с 1 1/2 ч.ч. студена вода и се слага да заври. Ври 5-10 мин, докато по повърхността му се появят малки тунелчета. Огънят се намалява, покрива се с капак и се вари още 10-12 мин, докато омекне. Маха се от котлона, отхлупва се, покрива се с памучна кърпа и се оставя така 15 мин. През това време се приготвя заливката, която ще го овкуси.
  2. 2.Смесват се миринът, оцетът, захарта и солта и сместа се бърка, докато се разтопят белите кристали. Оризът се изсипва в неметален разлат съд или тава, поръсва се със соса и с помощта на шпакла се разбърква, за да се отделят зрънцата ориз и да се овкуси добре навсякъде. След като се охлади до стайна температура, се покрива с памучна кърпа, докато стане време да се използва.
  3. 3.Върху бамбукова рогозка се поставят листата нори с лъскавата страна надолу. С мокри ръце се разпределя оризът върху листото, като се оставя по 1 см борд от всички страни. На 3 см от близкия край се прави каналче и в него се слага пастата от хрян, нарязаните разноцветни ленти от рибата или скаридите, краставицата, авокадото и пиперките. С помощта на рогозката се прави стегнато руло. Рулата се разрязват на 8 части. Ако няма да се сервират веднага, рулата се опаковат във фолио за свежо съхранение и могат да се съхранят за 3-4 часа в хладилника. Оризът е достатъчен за 4 рула.
  4. 4.Сосът се приготвя, като се смесват водата, захарта, оцетът и соевият сос. Слагат се да заврат, докато се разтопи захарта. Сушито се поднася с купичка от соса.



Няма коментари: