Рецепта за Ratatouille, известно из цял свят ястие със зеленчуци.
Описание на продукта
Рататуй произлиза от Ница. Това ястие предимно се основава на
зеленчуци: патладжани, чушка, домати, тиквички и цукини. Може да бъде
сервирано както като основно ястие, така и като гарнитура.
Съставки
1 кг узрели домати
2 различни цветове чушки
1 голям патладжан
1 лъжица сол
3/4 чаша зехтин
1 тиквичка
2 големи глави лук
3 големи скилидки чесън
100 мл червено сухо вино
3-4 клонки прясна мащерка
5 лъжици нарязан магданоз
5 лъжици нарязан босилек
свежо смлян пипер
сок от 1 лимон
2 различни цветове чушки
1 голям патладжан
1 лъжица сол
3/4 чаша зехтин
1 тиквичка
2 големи глави лук
3 големи скилидки чесън
100 мл червено сухо вино
3-4 клонки прясна мащерка
5 лъжици нарязан магданоз
5 лъжици нарязан босилек
свежо смлян пипер
сок от 1 лимон
Начин на приготвяне
- Измития патладжан трябва целия да се нареже на кубчета.
- След това го посолете и го поставете за 25 минути в гевгир за да пусне сок.
- Обелете домати, нарежете на четвъртинки и премахнете семките.
- Лука, чушките и тиквичките нарежете отделно на кубчета.
- В голям тиган загрейте на среден огън зехтина. Добавете тиквичките и пържете 4-6 минути докато се зачервят. Отцедете ги в неизползвана тенджера. В тигана долейте 2 лъжички зехтин и 5 минути пържете чушките. След това я присипете в тенджерата.
- Измития и подсушен патладжан пържете с 3-4 лъжици загрят зехтин. Трябва да внимавате да не го изгорите. След 6 до 8 минути, когато патладжана леко покафенее и омекне го прехвърлете в тенджерата с останалите зеленчуци.
- В тигана изсипете 3 лъжици зехтин и леко запържете лука и счукания чесън. След това добавете виното и изчакайте да се изпари. След което добавете доматите, мащерката и 2 лъжици магданоз. Вари се на слаб огън в продължение на 8-12 минути.
- След това се добавят всички зеленчуци и на слаб огън се варят 12 минути. Когато зеленчуците омекнат ги свалете от котлона и деликатно бъркайки добавете магданоза и 4 лъжици босилек.
- Към всичко добавете сол, пипер, сок от прясно изцеден лимон и останалия босилек.
Начин на сервиране:Ястието може да се сервира горещо или студено. Много е вкусно с хрупкава френска франзела или прясно сварена паста.
Няма коментари:
Публикуване на коментар