|
|||||||
2 лимона 1.5 кг артишок 1 супена лъжица зехтин 1/4 чаена лъжичка сол Прясно смлян черен пипер на вкус |
|||||||
Напълнете голяма тенджера (dutch oven) с вода, добавете
сока на един лимон. Отрежете листа от горната част на артишока.
Премахнете външния слой листа от стъблата, както и всички наранени или
завехнали външни листа. Отрежете 2 см от края на стеблата и с белачка за
картофи отстранете влакнестия външен слой. Пускайте всеки готов артишок
в лимонената вода, за да му попречи да покафенее. Когато всичкия артишок е почистен, покрийте тенджерата и поставете на котлона да завриОставете да ври, докато основата на стеблото може да бъде прободена с вилица - около 12 до 15 минути. Прехвърлете върху дъска за рязане и се оставете да престои, докато изстине достатъчно за обработка с ръце - около 10 минути. Междувременно затоплете скарата до средна температура. Разрежете всеки артишок на половина по дължина. С лъжичка издълбайте центъра и първите няколко вътрешни листа. Намажете с помощта на четка всяка половинка артишок с масло и поръсете със сол и черен пипер. Поставете артишока на скарата и запечете, докато омекне и стане леко обгорен - по около 5 минути от всяка страна. Прехвърлете в чиния и изстискайте сока от половин лимон върху тях, гарнирайте с останалия половин лимон, нарязан на 4 парчета. Сервира се топло или охладено. Рецепта от филма "Джули и Джулия" |
|||||||
|
|||||||
Translate
неделя, 28 октомври 2012 г.
Артишок на скара От: ДЖУЛИЯ ЧАЙЛД
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар