Translate

неделя, 28 октомври 2012 г.

Артишок на скара От: ДЖУЛИЯ ЧАЙЛД

gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина


Оцени:  
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
Категория: Предястие
Националност: Франция gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
Време за приготвяне: 30-60 мин.
Обработка: На скара
Специални:

gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина 2 лимона
1.5 кг артишок
1 супена лъжица зехтин
1/4 чаена лъжичка сол
Прясно смлян черен пипер на вкус
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина Напълнете голяма тенджера (dutch oven) с вода, добавете сока на един лимон. Отрежете листа от горната част на артишока. Премахнете външния слой листа от стъблата, както и всички наранени или завехнали външни листа. Отрежете 2 см от края на стеблата и с белачка за картофи отстранете влакнестия външен слой. Пускайте всеки готов артишок в лимонената вода, за да му попречи да покафенее.
Когато всичкия артишок е почистен, покрийте тенджерата и поставете на котлона да завриОставете да ври, докато основата на стеблото може да бъде прободена с вилица - около 12 до 15 минути. Прехвърлете върху дъска за рязане и се оставете да престои, докато изстине достатъчно за обработка с ръце - около 10 минути.
Междувременно затоплете скарата до средна температура. Разрежете всеки артишок на половина по дължина. С лъжичка издълбайте центъра и първите няколко вътрешни листа. Намажете с помощта на четка всяка половинка артишок с масло и поръсете със сол и черен пипер. Поставете артишока на скарата и запечете, докато омекне и стане леко обгорен - по около 5 минути от всяка страна. Прехвърлете в чиния и изстискайте сока от половин лимон върху тях, гарнирайте с останалия половин лимон, нарязан на 4 парчета. Сервира се топло или охладено.
Рецепта от филма "Джули и Джулия"
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина



Няма коментари: