време на приготвяне:
20 min
брой порции:
4
трудност:
лесна
Рецепта за майонезен сос, наричан майонеза.
Описание на продукта
Съществуват различни версии на легендата свързана с въвеждането на
майонезата под сегашното и наименование във френската кухня.
Наименованието майонеза произлиза от френската дума: manier –
"бъркане", свързва се с града Mahón, столица на Менорка, а също така
произлиза от френския град Байон и се говори, че неговото първо
наименование е било Sauce bayonnaise. Най-вероятната теория е все пак, че майонезата дължи своето наименование на старофренската дума moyeu – „жълтък”.
Оценка на потребителите:
Съставки
4 яйца
3 с.л. бял винен оцет или прясно изцеден сок от лимон
1 с.л. сол
1 с.л. люта горчица
щипка бял пипер
2 чаши олио от гроздови семки
3 с.л. бял винен оцет или прясно изцеден сок от лимон
1 с.л. сол
1 с.л. люта горчица
щипка бял пипер
2 чаши олио от гроздови семки
- Преди да пристъпите към приготвяне на майонезата трябва да се погрижите всички продукти да бъдат със стайна температура.
- Отделете белтъците от жълтъците. След това поставете жълтъците в купа.
- В купата разбийте жълтъците с оцета, горчицата, солта и пипера, докато сместа се сгъсти и започне да залепва към приставката за разбиване (2-3 минути). Олиото трябва да се долива постепенно, непреставайки да разбивате. Разбивайте равномерно, докато получите гладка смес с еднородна консистенция.
Няма коментари:
Публикуване на коментар