Translate

неделя, 28 октомври 2012 г.

Телешко Бургиньон От: ДЖУЛИЯ ЧАЙЛД

gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина


Оцени:  
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
Категория: Основно блюдо
Националност: Франция gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
Време за приготвяне: Над 120 мин.
Сложност: сложно
Специални:
 
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина едно 200-грамово парче суров шарен бекон
3 1/2 с.л. зехтин
1.4 кг чисто телешко месо, нарязано на кубчета
1 морков, нарязан на шайби
1 глава лук, нарязана
Сол и пипер
2 супени лъжици брашно
3 чаши червено вино
2 1/2 до 3 1/2 чаши телешки бульон
1 супена лъжица доматено пюре
2 скилидки чесън, пюрирани
1/2 ч.л. мащерка
натрошен дафинов лист
18-24 малки бели лукчета
3 1/2 с.л. масло
Букет от билки, завързани в тензух: 4 клончета магданоз, половин дафинов лист, 1/4 ч.л. мащерка
450 гр пресни гъби, нарязани на четвъртинки
 
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина Махнете външната кора на бекона и го нарежете на пръчки с дебелина около половин см. и дължина 3 см. Сварете кожата и пръчиците бекон за 10 мин в 1.5 литра вода, после изцедете и подсушете.
Загрейте фурната до 230 градуса С.

Запържете пръчиците бекон в 1 супена лъжица зехтин в дълбок тиган, касерола или тенджера на умерен огън за 2-3 минути, докато леко покафенее. Извадете ги с решетъчна лъжица, така че да се отцедят от мазнината и поставете в отделна чиния.
Подсушете телешкото в кухненска хартия. Загрейте мазнина в тигана, докато почти започне да пуши. Добавете телешкото месо, по няколко парчета наведнъж, и запържете леко, докато добре покафенее от всички страни. Когато е готово, прехвърлете при пръчиците бекон.
В същата мазнина запържете нарязаните зеленчуци, като излеете излишната мазнина. Върнете обратно в тигана при зеленчуците телешкото и бекона и разбъркайте с 1/2 чаена лъжичка сол и 1/4 чаена лъжичка черен пипер.

След това поръсете с брашното и отново разтръскаййте тигана, така че брашното леко да покрие телешкото. Поставете тигана непокрит на средната решетка на загрятата фурна за 4 мин. Разтръскайте отново тигана да се объркат продуктите и пак върнете във фурната за още 4 мин (така брашното върху месото ще стане на кафява коричка).
Извадете тигана и намалете фурната до 160 градуса С. Добавете виното и 2-3 чаши бульон - достатъчно, за да е покрито месото. Добавете доматеното пюре, чесън, подправките и кората от бекона. Оставете да къкри на котлона.
Покрийте съда и го поставете във фурната на по-долна решетка. Регулирайте температурата, така че течността да извира много бавно - за 3-4 часа. Месото е готово, когато лесно се разделя с вилица.
Докато телешкото се пече, подгответе лука и гъбите. Загрейте 1.5 с.л. масло и 1.5 с.л. зехтин в тиган, докато започнат да църкат. Добавете лука и запържете леко на умерен котлон за около 10 минути, като леко го разбърквате, така че да покафенее възможно най-равномерно. Внимавайте да не накъсате кожичките на лука. Добавете 1/2 чаша бульон, сол и черен пипер на вкус и букета от билки в тензух. Покрийте и оставете да къкри на бавен огън - 40-50 мин., докато лукът напълно омекне, но все пак запази формата си, а течността се е изпарила. Махнете букета билки и оставете лука настрани.

Избършете тигана и загрейте останалото масло и зехтин на силен огън. Добавете гъбите. Разбърквайте и разклащайте тигана за 4-5 минути. Веднага след като те са започнали леко да покафеняват, махнете от огъня.
Когато месото във фурната е вече омекнало, изсипете съдържанието на съда в сито над тенджера. Измийте съда и върнете телешкото и бекона в него. Разпределете лука и гъбите отгоре.
С лъжица махнете мазнината от прецедения сос от печенето и го сложете на котлона да покъкри за 1-2 мин. Отново мапнете появилата се отгоре мазнина. Трябва да се получи около 2 1/2 чаши сос, достатъчно плътен, за да покрие леко потопена в него лъжица. Ако е твърде рядък, сварете го на силен котлон. Ако е твърде плътен, разбъркайте в него няколко лъжици бульон. Опитайте дали не се нуждае от сол или черен пипер.
Изсипете соса върху месото и зеленчуците. Покрийте и оставете да къкри на котлона 2-3 минути, заливайки месото и зеленчуците със соса няколко пъти.

Сервира се с гарнитура от картофи или ориз и поръсено с магданоз.
 
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина



 
 

Няма коментари: