2 големи зелени листа праз
1 дафинов лист
1 стрък целина
2 стръка пресен магданоз
3 стръка прясна мащерка
настърана кора от 1 мандарина или 1 портокал
3 с.л. зехтин
60 гр панчета или бекон, нарязани на парчета
1 1/2 кг говеждо месо, нарязано на парчета от по 3 см
2 чаена лъжички сол
1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
2 средни глави червен лук, нарязан
3 скилидки чесън, нарязан
1 1/2 килограма моркови, нарязани на шайби с дебелина около 2 см
2 с.л. доматено пюре
450 гр печурки, нарязани на половинки или на четвъртинки според големината
750 мл червено вино
1/2 чаша нарязан пресен магданоз
Продуктите са за 10 порции
|
Загрейте фурната до 120 градуса С.
Поставете
един лист праз на тезгяха. Отгоре поставете дафинов лист, стрък целина,
клончета магданоз, клонче мащерка и настъргана портокалова или
мандаринова кора. Поставете втори лист праз и зашите от четирите
страни.
Загрейте 1 супена лъжица масло в дълбок тиган на средно-висока
температура. Добавете бекона и запържете до златисто кафяво - около 1-2
минути. Прехвърлете готовия бекон върху хартия или салфетка, за да се
отцеди от мазнината.
Сложете в тигана говеждото месо на порции, така че тиганът да не се
препълва и гответе, докато покафенее от всички страни. Прехвърлете
готовото месо в голяма купа и подправете с 1 чаена лъжичка сол и 1/4
чаена лъжичка черен пипер.
Добавете в тигана 1 супена лъжица масло, лука и чесъна. Запържете,
като непрекъснато бъркате, докато станат прозрачни - около 3-4 минути.
Добавете морковите и задушете, като разбърквате, докато започнат да
омекват - около 4-5 минути. Добавете и доматеното пюре. Подправете с
останалата 1 ч.л. сол и 1/4 чаена лъжичка черен пипер.
Сместа прехвърлете в купата с говеждо месо.
Намалете котлона и добавете останалата 1 супена лъжица масло в
тигана. Добавете гъбите и готвене, като периодично разбърквате, докато
омекнат - около 5-7 минути. Прехвърлете ги в малка купа и оставете
настрани.
Изсипете виното в дълбока тавичка и поставете на котлона да заври.
Върнете в тавичката с виното запеченото говеждо месо, сместа от моркови
и бекона, както и пакетчето праз с подправките. Натиснете
хубаво говеждото и зеленчуци, така че да се потопят напълно във виното -
ако е необходимо, добавете толкова гореща вода, че да гарантира, че са
обхванати. Изрежете парче хартия за печене с размерите на тавичката и го
натиснете директно върху яхнията, така че да покриете напълно.
Поставете тавата с яхния във фурната и печете, докато говеждо месо
омекне достатъчно, за да се разделя с вилица - около 3 часа.
Проверявайте на всеки час, за да се уверите, че съставките са потопени
изцяло н течността през цялото време на готвене. Ако твърде много вино
се изпарява, добавяйте малко топла вода, за да компенсира загубата. През
последните 15 минути на готвене добавете и разбъркайте в
яйхнията гъбите.
Извадете от фурната готовата яхния и изхвърлете пакетчето праз с
подправките. Смесете нарязан магданоз и портокалова кора в малка купа и
поръсете с това яхнията преди сервиране.
Рецепта от филма "Джули и Джулия"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Няма коментари:
Публикуване на коментар