Translate

неделя, 28 октомври 2012 г.

Говежда яхния по провансалски От: ДЖУЛИЯ ЧАЙЛД

gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина


Оцени:  
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина
Категория: Основно блюдо
Време за приготвяне: Над 120 мин.
Сложност: сложно
Специални:
 
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина 2 големи зелени листа праз
1 дафинов лист
1 стрък целина
2 стръка пресен магданоз
3 стръка прясна мащерка
настърана кора от 1 мандарина или 1 портокал
3 с.л. зехтин
60 гр панчета или бекон, нарязани на парчета
1 1/2 кг говеждо месо, нарязано на парчета от по 3 см
2 чаена лъжички сол
1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
2 средни глави червен лук, нарязан
3 скилидки чесън, нарязан
1 1/2 килограма моркови, нарязани на шайби с дебелина около 2 см
2 с.л. доматено пюре
450 гр печурки, нарязани на половинки или на четвъртинки според големината
750 мл червено вино
1/2 чаша нарязан пресен магданоз
Продуктите са за 10 порции
 
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина Загрейте фурната до 120 градуса С.
Поставете един лист праз на тезгяха. Отгоре поставете дафинов лист, стрък целина, клончета магданоз, клонче мащерка и настъргана портокалова или мандаринова кора. Поставете втори лист праз и зашите от четирите страни.
Загрейте 1 супена лъжица масло в дълбок тиган на средно-висока температура. Добавете бекона и запържете до златисто кафяво - около 1-2 минути. Прехвърлете готовия бекон върху хартия или салфетка, за да се отцеди от мазнината.
Сложете в тигана говеждото месо на порции, така че тиганът да не се препълва  и гответе, докато покафенее от всички страни. Прехвърлете готовото месо в голяма купа и подправете с 1 чаена лъжичка сол и 1/4 чаена лъжичка черен пипер.
Добавете в тигана 1 супена лъжица масло, лука и чесъна. Запържете, като непрекъснато бъркате, докато станат прозрачни - около 3-4 минути. Добавете морковите и задушете, като разбърквате, докато започнат да омекват - около 4-5 минути. Добавете и доматеното пюре. Подправете с останалата 1 ч.л. сол и 1/4 чаена лъжичка черен пипер. Сместа прехвърлете в купата с говеждо месо.
Намалете котлона и добавете останалата 1 супена лъжица масло в тигана. Добавете гъбите и готвене, като периодично разбърквате, докато омекнат - около 5-7 минути. Прехвърлете ги в малка купа и оставете настрани.
Изсипете виното в дълбока тавичка и поставете на котлона да заври. Върнете в тавичката с виното запеченото говеждо месо, сместа от моркови и бекона, както и пакетчето праз с подправките. Натиснете хубаво говеждото и зеленчуци, така че да се потопят напълно във виното - ако е необходимо, добавете толкова гореща вода, че да гарантира, че са обхванати. Изрежете парче хартия за печене с размерите на тавичката и го натиснете директно върху яхнията, така че да покриете напълно.
Поставете тавата с яхния във фурната и печете, докато говеждо месо омекне достатъчно, за да се разделя с вилица - около 3 часа. Проверявайте на всеки час, за да се уверите, че съставките са потопени изцяло н течността през цялото време на готвене. Ако твърде много вино се изпарява, добавяйте малко топла вода, за да компенсира загубата. През последните 15 минути на готвене добавете и разбъркайте в яйхнията гъбите.
Извадете от фурната готовата яхния и изхвърлете пакетчето праз с подправките. Смесете нарязан магданоз и портокалова кора в малка купа и поръсете с това яхнията преди сервиране.
Рецепта от филма "Джули и Джулия"
 
gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина





 
 
 

 

Няма коментари: