Шоколадово суфле с банани
|
|
3 с.л. захар, плюс допълнително за подготовка на формите за суфле
60 гр полусладко шоколад, едро нарязан
2 чаени лъжички нес кафе
2 чаени лъжички течна есенция ванилии
1/3 чаша неподсладено какао на прах
3 с.л. царевично нишесте
1/4 чаена лъжичка сол
1/2 чаша пюрирани узрели банани (необходим е 1 голям банан)
1/4 чаша кафява захар
1/4 чаша нискомаслено прясно мляко
5 големи яйчни белтъка
пудра захар за поръсване
|
|
Загрейте фурната до 180 градуса С. Леко подмажете масло
6 керамични формички за суфле (с вместимост около 170 гр). Поръсете ги
със, като след това обърнете дъното, за да се падне излишното.
Разтопете шоколада на водна баня на котлона или в микровълнова. Разтворете нес кафето във ванилията в малка купа.
Смесете какаото, царевичното нишесте и солта в голяма купа. Добавете
банановото пюре, кафявата захар и млякото и добре объркайте сместа с
миксер. Добавете разтопения шоколад и разтвореното кафе сместа кафе и
отново разбийте с миксер.
В чиста и суха купа разбийте белтъците с миксер, докато станат на бял
крем с върхове. Постепенно добавете останалите 3 с.л. захар и
разбивайте, докато кремът стане още по-гъст. Изсипете 1/4 от разбитите
белтъци в шоколадовата смес и разбъркайте добре. Изсипете останалите
белтъци и разбъркайте внимателно, но бързо с шпатула .
Разпределете сместа във формичките за суфле. Сложете във фурната и
печете, докато суфлето бухне и се запече отгоре, но остане все още меко
отвътре - между 15 и 25 мин.
Извадете от фурната и поръсете с пудра захар. Сервирайте веднага.
Рецепта от филма "Джули и Джулия"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Няма коментари:
Публикуване на коментар