Translate

сряда, 31 октомври 2012 г.

Шоколадови къпкейкс с шоколадов крем


Продукти за 12 кексчета:
35г какао
60мл вряла вода
175г брашно
1/2 чаена лъжица бакпулвер
1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
щипка сол
115г меко масло
175г захар
2 голями яйца, на стайна температура
1 чаена лъжица ванилия
80г заквасена сметана
Фурната се загрява на 180°C.
Тава за мъфини се покрива с картиени кошнички.
Какаото и водата се смесват и разбъркват, докато се получи кремообразна смес, която се оставя да се охлади. Брашното, бакпулвера, содата и солта се разбъркват в купа.
Маслото и захарта се разбиват с миксер за 3-4 минути, докато се получи светла и кремообразна смес.
Добавят се яйцата, едно по едно и се разбива отново с миксер до пълното им обединяване. Добавя се ванилията.
Към маслената смес се прибавя какаовата и се разбърква добре.
Брашното се добавя на 3 пъти, като се редува със заквасената сметана. Започва се и се завърва винаги с брашното.
Когато сместа е готова, се разпределя във всяка формичка като се пълни не повече от 3/4 от обема й.
Кексчетата се пекат в предварително загрята фурна за около 20 минути, или докато клечка, забита в средата, излезе суха.
Охлаждат се напълно и след това се декорират с крем:
  200г черен шоколад
175г крем сирене, на стайна температура
125г меко масло
200г пудра захар
50г какао
200г заквасена сметана
Шоколадът се разтопява на водна баня и се охлажда.
Маслото и крем сиренето се разбиват в купа.
Към тях се добавят пудрата захар и какаото и се разбърква до обядиняването им.
Накрая се добавят охладения шоколад и заквасената сметана и се разбива до получаването на пухкав и хомогенен крем.
Кексчетата се декорират с приготвения крем и се съхраняват в хладилник.
Преди консумация е желателно къйкейкчетата да се извадят от хладилник и да се оставят на стайна температура за 10-15 минути.

Няма коментари: