|
За топинга:
60 гр. безсолно масло
1 ч. ч. тъмна кафява захар
4 нектарини, разрязани на 8 парчета
За сместа с ядки:
¼ ч. ч. печени цели бадеми
1/3 ч. ч. универсално брашно
¼ ч. ч. тъмна кафява захар
1 ч. л. канела
1 ч. л. джинджифил
60 гр. студено безсолно масло
½ ч. ч. овесени ядки
За тортата:
1 ½ ч. ч. захар
1 ч. ч. универсално брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода за хляб
¼ ч. л. кашерна сол
½ ч. ч. растително олио
2 белтъка
½ ч. ч. лимонов сок
|
|
Сипете течната сметана в тенджерка. Разполовете
ваниловата шушулка и изгребете семенцата в сметаната. Кипнете я. В това
време разбъркайте жълтъците със захарта. Сложете ги в купа над вряща
вода. Бъркайте енергично, докато сместа стане бледа и топла. Дръпнете я
от котлона и постепенно налейте сметаната вътре, като разбърквате
постоянно. След 10 минути разбъркване сместа ще се сгъсти. Сложете
купата в друга купа, пълна с лед. Прецедете крема и махнете ваниловата
шушулка. Сложете крема да се охлажда поне 2 часа.
Сложете скарата на фурната в средата и загрейте фурната на 175 градуса.
Намажете с масло форма с тръба в средата и диаметър 22.5 см. Поръсете я с
брашно. Пресейте заедно 1 ч. ч. захар, брашното, какаото, бакпулвера и
содата за хляб. В друга купа разбъркайте жълтъците, олиото, водата и
ванилията. Добавете сухите към течните съставки и оставете сместа
настрана.
Разбийте 6 белтъка на сняг. Увеличете скоростта на миксера и постепенно
добавете ½ ч. ч. захар. Добавете 1/3 от белтъците към сместа с жълтъци,
след което пресипете новата смес в останалите белтъци. Внимателно
разбъркайте. Сипете тестото във формичката. Сложете я върху плоска тава и
печете 35-40 минути. Оставете я да се охлади за 25 минути, извадете я
от формата и я сложете да изстине напълно. Сложете я в десертна чиния.
Залейте малините с ликьора и захартаи ги сипете в средата на тортата.
Залейте тортата със студения крем „Брюле”. Поръсете с малко захар и я
карамелизирайте с горелка или за кратко в силна фурна.
|
|
|
|
|
|
|
|
Няма коментари:
Публикуване на коментар