Translate

вторник, 30 октомври 2012 г.

Универсално тесто без яйца

1 кг. брашно
1 мая
1 бакпулвер
1 кисело мляко
150 мл. олио
1 с.л. сол
3 с. л. захар
1 ч. ч. топла вода
Маята се разтваря в топлата вода, заедно със солта и захарта, бакпулвера се смесва с брашното, сипва се в тава, а в средата се прави кладенче, така че брашното да е по стените на купата, а в средата се сипва сместа от  киселото мл., олиото и закваската, бърка се с лъжица, като постепенно се прибавя по малко брашно от краищата на тавата, докато се сгъсти и се започва да се меси с ръце. Когато тестото спре да лепне се слага в купа намазана с олио, завива се с кърпа, а купата се слага в съд с гореща вода. Така тестото от парата бухва за около час. Това тесто не се точи, то се разтегля и реже в желаните форми, нарежда се в тава и се повтаря процедурата с горещата вода. Когато оформеното тесто бухне се намазва с жълтък, поръсва се със сусам, мак и се пече на 180гр за около 50мин до 1 час.

Няма коментари: