Translate

четвъртък, 31 януари 2013 г.

Прясносолно свежо сирене

Предлагам ви рецепта за домашно приготвяне на прясно сирене:
Прясното млякото не се подварява, а се затопля в съд до температура 36-38 градуса. На литър прясно мляко се слагат 4-6 капки мая (на всяко шишенце мая за сирене и кашкавал пише точно каква е пропорцията). След като се сложи маята в млякото се разбърква добре. Съда, се завива с 2-3 хавлиени кърпи или вълнено парче плат. След около час и половина съда се отваря, съдържанието трябва да се е стегнало, разбърква се хубаво с лъжица. Отново се завива и се оставя да престои още около половин час. След това се изсипва в тензух, за да се отцеди полученото сирене. След отцеждането се нарязва на парчета, поставя се в съд и леко се посолява. За предпочитане е полученото сирене да се съхранява в стъклен съд, ако  го поставите в пластмасов е хубаво да се държи в хладилник.
Забележка: От 1 литър прясно мляко се получава около 250 гр. сирене.
 и само да добавя .Не го правете когато са много високи Т* защото се вкисва бързо и е желателно , когато го отцедите ,както си е в тензуха 
 -завивате го малко горния край и го слагате м/у 2 съда с плкоски дъна и го притискате с нещо тежко за да може да се пресова и добие овалната форма. По този начин се намалява количеството на шупличките и съответно има по-малко въздух , по-малка е вероятността да се вкисне.
Моята майка го приготвяше от прясно издоено овче мляко, от овцете на баща ми, който и беше направил специален дървен калъп с дупки с плъзгащ се капак. В този съд тя слагаше сиренето в тензуха и постепенно периодично затваряше плъзгащи я се капак, за да изкара въздуха от сиренето. В този щастлив период малкия ми по онова време син се хранеше с това богато на калций свежо прясносолно сиренце.

Няма коментари: