Translate

вторник, 29 януари 2013 г.

Ангелски кекс по Дейвид Лебовиц

Опитах този вълшебен кекс в моя близка приятелка, която иначе не е бог знае каква кулинарка, но този кекс и се получава фантастично. И моля Ви се тя не пожела да ми даде рецептата, защото видите ли и тя си имала едно нещо, което да приготвя, пък аз сега съм искала да и го открадна, пък и съм нямала нейната мярка, благодарение, на която кекса и се получавал толкова добре и т.н., и т.н....На шега или на истина, но тя не ми даде рецептата, та аз още като се прибрах и се зарових в нета да я издиря и разпозная. Ето така попаднах на нея в този чудесен блог:  http://kitchen-miriams28.blogspot.ch/
Необходими продукти
  • захар - 2 ч.ч. пудра
  • брашно - 1 и 1/3 ч.ч. пресято
  • яйца - 1 и 1/2 ч.ч. белтъци на стайна температура (от около 10 - 12 яйца)
  • сол - 3/4 ч.л.
  • бакпулвер - 1 и 1/2 ч.л.
  • ванилия - 3/4 ч.л. екстракт
  • лимони - 1 и 1/2 ч.л. настъргана кора

Приготвяне на Ангелски кекс

Загрейте фурната на 180 градуса. Пресейте заедно 1/2 ч.ч. от пудрата захар и брашното и оставете на страна. В голяма купа разбийте на сняг белтъците, солта и бакпулвера. Превключете на по-ниска степен на миксера и постепенно добавете останалата 1 и 1/2 ч.ч. пудра захар.

Бийте, докато белтъците станат хомогенни и гланцирани. Прибавете ванилията и лимоновата кора. Пресейте още веднъж 1/4 от брашното към белтъците и разбъркайте, докато се смеси, но вече с шпатула.

Прибавете останалите 3/4 от брашняната смес на 3 пъти и бъркайте до пълното й поемане. Изсипете сместа в тава или форма за печене с отделящо се дъно с диаметър 25 см, предварително намазнена. Сложете Ангелския кекс да се пече за 35-40 минути.

Щом е готов при лек допир с пръст трябва отново да се надига. Готовият сладкиш се обръща още топъл и щом се охлади се отделя от формата. Поднася се поръсен с пудра захар или глазура по желание.

Виж крем шантии в сосове, добавки.

Няма коментари: