Translate

понеделник, 7 януари 2013 г.

Гулаш

Файл:Gulasch.jpgГулашът е ястие, произлизащо от унгарската кухня, и е приготвяно от говеждо месо, лук, червени чушки и червен пипер. Името му идва от унгарското gulyás, от gulya — „кравар"

Гулашът най-често се приготвя като яхния. Месото се нарязва на парчета, посолява се, подправя се с черен и червен пипер и се запържва в гореща мазнина. Използва се месо от джолан или плешка с достатъчно жили, защото гулашът се сгъстява благодарение на жилавите, добре развити мускули, богати на колаген. Добавят се нарязан на филийки лук, червени чушки и чесън. След като месото се зачерви, се добавя бульон или вода и яхнията се оставя да ври на тих огън в продължение на няколко часа, за да се сгъсти. Може да се добавят нарязани на дребни кубчета картофи, за да направят яхнията още по-гъста и гладка, след като се разварят. Може да се добавят и други подправки, особено дафинов лист, мащерка и смляни семена от ким. Малко бяло вино или много малко винен оцет могат да се добавят към края на готвенето.
Някои готварски книги препоръчват използване на брашно или царевично нишесте за сгъстяване, но това прави вкуса по-мек. Други предлагат да се използват немалки количества домати за оцветяване и овкусяване. Малко домати в бульона или капка доматено пюре може и да подобрят вкуса и вида на ястието, но гулашът е пиперено ястие и вкусът на домати не трябва да се усеща.
Гулашът се сервира с варени картофи или картофено пюре, качамак, кнедли или галушки или пък като самостоятелно ястие, с хляб.

  • Цигански гулаш, (на сърбохърватски ciganski gulaš) с добавени зеленчуци — най-често зелени и червени чушки и моркови. Понякога се добавят и един или повече други видове месо — например свинско филе, бекон или овнешко.

Няма коментари: