Translate

понеделник, 28 януари 2013 г.

Шоколадовата торта с дулсе де лече за любовта на Даниела



Тази торта ме впечатли страхотно и не можах да устоя да я имам под ръка в блога си. Браво Даниела, сигурна съм , че това е любов: http://vkuhniata.wordpress.com/2010/01/30/birthday-cake-for-my-love/

( Ангелският кекс вече е редовно )блатовете на тортата са по рецептата за Дяволски кекс на страхотния Дейвид Лебовиц.

Продукти за торта с диаметър 26 см:
За блатаDavid Lebovitz’s Devil’s food cake
9 с.л. какао
1 ½ чаена чаша брашно
1 ч.л. сода за хляб
¼ ч.л. бакпулвер
110 гр масло
11/2 чаена чаша захар
2 яйца
1/2 чаена чаша кафе
½ чаена чаша прясно мляко
щипка сол
½ чаена чаша кафе за напояване на блатовете
За банановия мус:
2 средно големи банана
1 чаена чаша неподсладена сметана
1 с.л. пудра захар
1 ч.л. желатин на прах
2 с.л. студена вода
За дулсе де лече:
1 консерва подсладено кондензирано мляко – 400 грама
За украсата:
1 чаена чаша орехи
6 с.л. захар
Приготовление:
На блата:
В купа се пресяват брашното, какаото, содата за хляб, солта и бакпулверът
В друга купа се разбива с миксер маслото и захарта до пухкав крем – около 5 минути. Добавят се яйцата 1 по едно. Добре е яйцата да са на стайна температура. Разбърква се до получаването на еднородна смес
В чаша се смесват кафето и млякото.
Към яйчено-маслената смес се добавя половината от брашното и се разбърква със шпатула или лъжица. Добавя се млякото с кафето и след това другата половина от брашното. Разбърква се до получаването на гладка смес.
Дъното на форма за торта се застила с хартия за печене, а стените са намазняват. Сместа се изсипва във формата и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна на средната решетка около 45-50 минути или докато клечка за зъби забодена в центъра излезе суха. В оригиналната рецепта блатовете се пекат на два пъти, сместа се разделя по равно между две тави, като всеки се пече около 20 минути. Ако така ви е по-лесно може да използвате тази технология. Аз предпочетох печенето наведнъж и после срязването на блата на две.
Блатът се изважда от фурната и се оставя да изстине напълно. С остър нож се обикаля между блата и стените на формата и след това много леко се освобождава от тавата.

С помоща на остър, гладък нож блатът се разделя на две.Долният блат се напоява равномерно с половината от кафето и се връща във формата, като стените се поставят.
На банановия мус:
Желатина и водата се изсипват в купа и се оставя за 1-2 минути да набъбне
Бананите се намачкват добре с вилица или се пасират, добавя се лъжицата пудра захар и се разбърква добре
Студената сметана се разбива на пяна.
Бананите се загряват на водна баня или в микровълновата съвсем леко, така че сместа да е приятно топла на пипане.
Желатина се загрява на водна баня или в микровълновата за 20 секунди до втечняването му. Оставя се настрана за 1-2 минути докато температурата му стане горе–долу равна на температурата на бананите и след това се добавя към банановата смес. Разбърква се добре. Бананите се прибавят към сметаната с леко бъркане. Мусът се разпределя равномерно върху долния блат.

Отгоре се поставя другата част на блата и се напоява равномерно с останалата част от кафето.
Тортата се поставя в хладилника за час-два, за да стегне мусът
На дулсе де лече:
Дулсе де лече би могло да бъде приготвено предварително, за пестене на време.
Дълбока тенджера се пълни с вода, вътре се поставя неотворената консерва подсладено кондензирано мляко, така че консервата да е покрита напълно с вода и се вари на бавен огън около 4 часа, като се добавя гореща вода, когато водата изври.
Консервата се оставя да изстине напълно и се отваря.

Тортата се изважда от хладилника, стените на формата се свалят и дулсе де лечето се разпределя равномерно отгоре и отстрани на гортата с помоща на гладък нож. Тортата се връща в хладиника
На украсата:
Орехите се смилат или счукват
В тенджера се сипва захарта и се загрява на котлона докато се карамелизира и се получи тъмен карамел.
Върху хартия за печене или метално фолио с помоща на лъжица се изсипва карамела и се разпределя на тънък пласт. Оставя се да изстине напълно. Карамела се начупва или се смила в блендер на дребни парченца
Тората се облепва отстрани с орехи. По ръба на торатат се поръсва ивица счукан карамел. Останалата част от тортата се поръсва със смелните орехи

Няма коментари: