Translate

вторник, 8 януари 2013 г.

Булгур за гарнитура

Булгур за гарнитура (снимка) | Веселият Готвач

Необходими продукти

  • 250 г булгур
  • 75 г масло
  • 1 глава лук (около 100 г)
  • 200 г пресни домати,
  • 1 бр. чушка - сладка или люта, около 50 г
  • 500 мл зеленчуков бульон или вода
  • магданоз или джоджен
  • евентуално сол

    Начин на приготвяне

    Лукът се нарязва на ситно. Доматите се обелват, почистват от семките и нарязват на кубчета. Чушката се почиства и нарязва на ситно.
    В тенджера се стапя маслото, добавя се лукът и се задушава 3-4 минути, на среден огън. Следва чушката, пържи се 2-3 минути, като се бърка. Слага се булгура и се пържи около 4-5 минути, като се бърка непрекъснато. Добавят се доматите и се бърка още 3-4 минути. Долива се водата, слага се солта и след като заври, се вари около 3 минути. Намаля се котлонът почти докрай и се изчаква да се изравни водата с булгура. Сваля се от огъня и се оставя да поеме съвсем (зависи от булгура, около 10 до 15 минути). Наръсва се магданоза, обърква се, оставя се още 5 минути с капак и се сервира.

    * Ако се използва бульон - внимателно със солта.
    * Зелената подправка може да варира в зависимост от ястието, към което ще се сервира, а доматите да се заменят с 1-2 с.л. доматено пюре.
    * Тази рецепта е изходна за много салати с булгур, като тогава се използва силно изстуден.

Няма коментари: