Translate

петък, 18 януари 2013 г.

Заек с мед и сини сливи

ПРОДУКТИ:
-заек
-за маринатата: 1-2 мандарини, даф.лист, сол, черен пипер на зърна, розе, вода(колкото да покрие)
-бекон
-моркови
-праз
-лук




-сушени сини сливи
-стафиди
-чесън
-1с.л.мед
-3с.л.сос Уорчестър
-1с.л.дижонска горчица
-100мл розе
-сол
-черен пипер
-къри 1-2ч.л.



Приготвяме марината от изброените продукти и оставяме да кисне мин 6-7 часа. Запържвам заека, след като съм го оваляла в брашно от всички страни. Овивам изпържените парчета в бекон и ги подреждам в тавите. Малко нарязан на ивички бекон запържвам в мазнината в която съм пържила заека, добавям  нарязаните моркови, праз и малките парчета лук(големите красиви кръгове оставям да ги наредя отгоре накрая),



разбърквам и разпределям сместа м/у порциите месо. Разпределям сушените сини сливи, стафидите черни и бели и по 6-7 смачкани скилидки чесън във всяка тава.Приготвям сос за всяка тава по 1с.л.мед, 3с.л. сос Уорчестър, 1с.л. дижонска горчица, 100мл вино розе, сол(много внимателно с нея, че и в маринатата има, и бекона е солен...), смлян черен пипер, 1ч.л.къри, долива се от маринатата , в която е киснал заека,


 така че да се получи течност, която да покрие парчетата месо малко повече от средата. Отгоре се нареждат лучените кръгове, запечатва се със фолио и се пече 15 мин на 200гр, докато заври, а после се намалява на 160 гр на въртящ въздух. 1,5 часа, откривам го, проверявам дали е изпечен, връщам го във фурната да се запече и го поднасям поръсен със ситно нарязан магданоз.Може да се намажат запечените парчета с масло, придава блясък.


Забележка: във варианта на "Бон апети" се пече на 150гр с вентилатор 2 часа и половина, но става дума за керамичен похлупен съд.



Забравих да го снимам изпечен, но и така е доста съблазнителен, а?!

Няма коментари: