Translate

неделя, 27 януари 2013 г.

Пълнена печена гъска

Помня времето, когато като отивах на гости при баба и дядо на село по поляната се разхождаха наперени бели гъски . Вече ги няма, но това е една друга тема...
Продукти:
-гъска-1 бр, около 3 кг
-сол
за плънката:
-1 к.ч.  ориз
-дреболиите на гъската
-100 г чернимаслини без костилка
-10-тина гъби Пачи крак, може да

ги замените с печурки /пресни или стерилизирани/
-2-3 кисели краставички
-1 стрък праз
-2-3 с.л. олио
-1/2 ч.л. чубрица
-1 ч.л. джоджен
-2 щипки сол
 -150 мл червено вино, за предпочитане домашно
-дафинов лист
Почистваме и измиваме добре гъската, осоляваме.
Приготвяме плънката. Поставяме в сгорещено олио нарязаните на

кубчета праз , гъби и кисели краставички.
Посоляваме, поливаме с около 100-150 мл червено вино, задушаваме зеленчуците на тих огън. Прибавяме ориза, заливаме със същото количество гореща вода.
Добавяме нарязаните дреболии, поръсваме с чубрица и джоджен, поставяме и маслините.
След като съставките са поели напълно течността, отстраняваме от огъня и с помощта на лъжица напълваме гъската, като притискаме добре. Зашиваме коремната кухина и поставяме гъската в леко къкреща подсолена вода с дафинов лист  за около 15 мин.
Слагаме гъската в тавата за печене и поливаме с част от бульона, в който сме я варили. Покриваме с алуминиево фолио. Печем на 160-170 градуса около 2 часа. Към края на печенето отстраняваме фолиото, за да се получи златист цвят на кожата. От време на време обръщаме гъската и я поливаме със соса. Печем още не повече от час.

Няма коментари: