Translate

събота, 19 януари 2013 г.

Лека торта с праскови

1 готов блат за торта
1 буркан стерилизирани обелени праскови
1 ч.ч. ароматен конфитюр
350 г (2 опак.) сметана
4 с.л. пудра захар
1 с.л. (18 г) желатин
2 с.л. ром1 пак. ванилия
счукани запечени орехови ядки (по желание)
    Блатът се разрязва на две части, които се напръскват леко с част от сиропа на компота, ароматизиран с рома. Желатинът се накисва в малко хладка вода, залива се с 1 кафена чашка от сиропа на компота и се разтопява на водна баня. Останалата част от сиропа на компота се загрява, разбърква се с разтопения желатин и се оставя да се охлади леко. Сметаната се разбива на студено с пудрата захар и ванилията в съд със закръглено дъно. Едната половина от блата се слага в тортена форма и се намазва с 1/4 от разбитата подсладена сметана. Прибавя се отгоре разбитият с малко вода конфитюр. Слага се втората половина от блата, притиска се леко и се намазва с втората 1/4 от сметаната. Подреждат се отгоре прасковите и се заливат с охладения до полужелиране сироп (може част от прасковите да се отделят за украсата). След пълното стягане на желето, върху него се шприцова останалата сметана и се доукрасява с ореховите ядки и заделените (евентуално) праскови.

    Забележка. Тортата може да се приготви с кайсии, ягоди, вишни и други плодове.

Няма коментари: