Translate

вторник, 8 януари 2013 г.

ЕЛДА


ЗАДУШЕНА ЕЛДА

Половин чаена чаша елда се сварява с 1 чаена чаша вода. За да е сварена, зрънцата трябва да се разпукат. Аз я обичам неразварена, но ако я оставите малко на котлона и добавяте по мъъъничко вода, ще се развари, на някои хора така им е по-вкусна.
Вадите, изцеждате от водата в гевгир и я измивате със студена вода Ако не я измиете, после  може да нагарча леко. На дъното на съд разтопявате малко масло, може и със зехтин, изсипвате сварената елда, бъркате и оставяте на тих огън да се позадуши с мазнината. Бъркате непрекъснато, щото залепва и загаря.
Ако готвите елдата като гарнитура за възрастни, се добавя пикантина,вегета или зеленчуков бульон на Маги. Отиват си следните подправки - мащерка, майорана, риган. Може също да се пробва и с чубрица

ЕЛДА С ПРАЗ ИЛИ ЛУК И МАЩЕРКА
Сварявате си елдата, както е описано по-горе. На дъното на сух, горещ съд изсипвате ситно нарязания лук или праз (аз обичам повечко да има)и бъркате бързо, за да се отдели водата на зеленчука и да не залепне. Като се позадуши в собствения си сок,добавяте малко масло или зехтин и пак бъркате за да се задуши лука в мазнината, понеже има сок не се пържи. Добавяте сварената елда и накрая си слагате мащерката.
Ако готвите елдата като гарнитура за възрастни, се добавя пикантина,вегета или зеленчуков бульон на Маги.

ЕЛДА СЪС СИРЕНЕ
Към задушена в масло елда се добавя сиренето и се бърка на топло, за да омекне.

ЕЛДА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
Задушавате нарязаните на ситно зеленчуците в зехтин. Те могат да бъдат - моркови, тиквички, броколи, царевица, целина, чушки, праз, лук, или микс от всичко това.
Добавя се сварената в зеленчуков бульон елдаСАЛАТА С ЕЛДА
1 чаша елда се накисва за 3–4 часа с 2 чаши гореща вода. След това се прибавят ситно нарязан зелен лук и всякакъв вид зеленчуци според сезона и Вашия вкус, които могат да бъдат сурови или задушени на пара. Овкусете със зехтин, сол, магданоз, по желание и прясно изцеден лимон.

КЮФТЕНЦА ОТ ЕЛДА И ИЗВАРА

1 чаша елда се вари в 2 чаши вода. След това се прибавят 150гр извара, 2 яйца, 1/2 ч. л. сол, чубрица, черен пипер, магданоз. Оформят се кюфтенца, овалват се в галета и се пържат в силно сгорещена мазнина, или се пекат в силна фурна до зачервяване.

МЮСЛИ ОТ ЕЛДА
1 чаша елда се накисва за 3-4 часа с 2 чаши гореща вода. След това се прибавят 50 гр предварително накиснати стафиди, 50 гр орехи. Доовкусява се с мед, канела и кокосови стърготини

САЛАТА ОТ ЕЛДА
Само  се накисва за няколко часа и като се прибавят лук, магданоз, сол и кисело мляко. Много подходящо е за гости.Елда? Казват, че е царицата на отслабването! Въпреки че често е възприемана като зърнена култура, всъщност елдата не е житно растение, а отделен вид. Вкусна и полезна, за нищо на света не пропускайте да я включите в диетичното си меню.  Произхожда от Азия, но вече се отглежда и в Европа, Северна Америка и в страните от бившия СССР.
Елдата е кафяво звънце с формата на ръбест лешник и големината на леща. Тя е традиционна руска храна, Можеш да я намериш в магазините за диетични храни. Килото е малко над 3 лева. На англейски е “buckwheat”, а на руски - “гречиха” (или “гречка”).
Латинското й име е Fagopyrum представлява род Покритосеменни растения от семейство Лападови (Polygonaceae). Срещат се няколко вида елда: Fagopyrum cymosum - многогодишна елда, Fagopyrum esculentum - обикновена елда и Fagopyrum tartaricum - татарска елда.

Малко история:

За първи път хората започват да я отглеждат още преди 6 000 години в Югоизточна Азия. В Индия наричат елдата "черен ориз", а в другите страни е известна като "черна пшеница". След като започва масовото й отглеждане, тя бързо си спечелва славата на една от най-разпространените храни за бедните и плебеите.

Съвсем друга била историята на зърнената храна във Франция, където била отглеждана предимно заради меда, който се прави от нея. Медът от елда наистина се смята за един от най-вкусните и полезни продукти, които ефективно се борят с простудите и грипа. В Русия пък елдата се радвала на особен почит. Там са познавали добре нейните свойства и дори препоръчвали тя да се консумира преди големи изпитания, защото давала много енергия и сила.

Днес елдата съвсем не е синоним за бедност и нищета, а точно обратното - тя се е превърнала в израз на един по-здравословен и пълноценен начин на живот.

Няма коментари: