Translate

сряда, 9 януари 2013 г.

Картофен хляб 2

Продукти:
http://www.gotvetesmen.com/
  • 60 г (люспи) сухо картофено пюре
  • 300 мл вода
  • 450 г брашно тип 500
  • 2 с. л. олио или свинка мас
  • 1 с. л. мед (меласа) или захар
  • 50 мл вода
  • 15 г прясна мая
  • 2 ч. л. сол
    Приготвяне:

    • Сухото пюре се сипва в купа.
    • Залива се с 300 мл вряла вода.
    • Сместа се разбърква добре с миксер (кухненски робот).
    • Оставя се да "втаса" за 2 часа.
    • След което, в отделна малка купа, маята заедно с меда се размиват в 50 мл хладка вода.
    • Оставя се настрани за 10 минути.
    • Шупналата мая се изсипва при картофеното пюре.
    • На части се прибавя пресятото брашно.
    • Омесва се тесто, като накрая се добавят мазнината и солта.
    • Меси се още 5-7 минути.
    • Тестото трябва да бъде еднородно, но леко лепнещо по ръцете.
    • Премества се в намаслена купа и се покрива.
    • Оставя се да втасва на топло за 45-60 минути.
    • Втасалото тесто се прехвърля върху гъсто набрашнена повърхност.
    • Разделя се на 2 части.
    • Всяка част се оформя във желана форма за хляб (също така може да се приготви само един хляб).
    • Нареждат се върху хартия за печене.
    • Покриват се и се оставят да втасват 25-40 минути.
    • Фурната се загрява заедно с тавата на 230 С.
    • По повърхността на хлябовете се правят разрези с дълбочина 2 см.
    • Стените на фурната се напръскват с вода.
    • Върху гореща тава се нареждат хлябовете.
    • Пекат се 5-6 минути, след което температурата се намалява на 210 С.
    • Още веднъж стените на фурната се напръскват с вода.
    • Хлябовете се пекат още 20-25 минути до златист цвят.
    • Готовите картофени хлябове се охлаждат върху метална скара, без да се покриват.
    Добавено на: 04.09.2012,
      

Няма коментари: