http://www.gotvetesmen.com/
- 60 г (люспи) сухо картофено пюре
- 300 мл вода
- 450 г брашно тип 500
- 2 с. л. олио или свинка мас
- 1 с. л. мед (меласа) или захар
- 50 мл вода
- 15 г прясна мая
- 2 ч. л. солПриготвяне:
• Сухото пюре се сипва в купа.
• Залива се с 300 мл вряла вода.
• Сместа се разбърква добре с миксер (кухненски робот).
• Оставя се да "втаса" за 2 часа.
• След което, в отделна малка купа, маята заедно с меда се размиват в 50 мл хладка вода.
• Оставя се настрани за 10 минути.
• Шупналата мая се изсипва при картофеното пюре.
• На части се прибавя пресятото брашно.
• Омесва се тесто, като накрая се добавят мазнината и солта.
• Меси се още 5-7 минути.
• Тестото трябва да бъде еднородно, но леко лепнещо по ръцете.
• Премества се в намаслена купа и се покрива.
• Оставя се да втасва на топло за 45-60 минути.
• Втасалото тесто се прехвърля върху гъсто набрашнена повърхност.
• Разделя се на 2 части.
• Всяка част се оформя във желана форма за хляб (също така може да се приготви само един хляб).
• Нареждат се върху хартия за печене.
• Покриват се и се оставят да втасват 25-40 минути.
• Фурната се загрява заедно с тавата на 230 С.
• По повърхността на хлябовете се правят разрези с дълбочина 2 см.
• Стените на фурната се напръскват с вода.
• Върху гореща тава се нареждат хлябовете.
• Пекат се 5-6 минути, след което температурата се намалява на 210 С.
• Още веднъж стените на фурната се напръскват с вода.
• Хлябовете се пекат още 20-25 минути до златист цвят.
• Готовите картофени хлябове се охлаждат върху метална скара, без да се покриват.
Няма коментари:
Публикуване на коментар