За блата:
4 яйца
1 чаена чаша захар ( 200 гр.)
1/2 чаена чаша брашно ( 100 гр.)
3 супени лъжици какао ( пълни)
За сметановия крем:
-500 мл течна сметана
- 200 гр захар
- 1 ванилена захар
- 2 фиксатора за сметана(не е задължително)
За плънка:
- 3 банана (или 4)
За поръсване:
-шоколадови люспи (или шоколадови пръчици)
Отделете жълтъците от белтъците. В дълбока купа разбийте на сняг
белтъците със захарта.Прибавете едно по едно жълтъците като продължавате
да разбивате.
Добавете брашното и какаото, които са предварително пресяти и смесени
Разбъркайте внимателно, с помощта на дървена лъжица или лопатка, до хомогенна смес.
През средата на малка дълбока тавичка разположете лента от хартия за печене. Намажете цялото дъно и стените поредством четка с олио и поръсете с брашно през цедка, излишното количество изтръскайте.
Печете в
предварително загрята на 180 градуса фурна , без да я отваряте първите 25мин, а след това проверявате с клечка, за да разберете кога е изпечен, знаете, когато клечката започне да
излиза суха.
Разрежете получения висок блат на 3 еднакви платки.
Разбийте сметаната със захарта, ванилията и фиксаторите, ако разполагате с такива, ако не, мисля, че тя и без това ще се сгъсти достатъчно, стига да е добре охладена преди това.
Разположете първата платка в подходяща чиния, нанесете пласт сметана, наредете половината от нарязаните на колелца банани, покрийте с втората платка,
отново пласт сметана, останалите банани, третата платка и покрийте цялата торта с останалата сметана. Разбира се блатовете може да се сиропират малко, но няма и нужда, защото ако се остави тортата да престои мин 24 часа, тя така поема от сметаната, че става достатъчно сочна. Отгоре поръсете обилно с шоколадовите люспи.
Няма коментари:
Публикуване на коментар