Translate

сряда, 29 февруари 2012 г.

Профитероли с крем маскарпоне

Дълги години гледах на "хората,които умеят да правят парено тесто",като на членове на някакво тайно братство и копнеех да се присъединя към тях,но все не ми достигаше време и смелост.Е,дойде този момент и аз да пристъпя към този ритуал.
За пареното тесто:
500гр брашно
500мл вода
250гр мазнина(олио,масло,мас)
10-12 яйца
щипка сол
Това са продукти за 1 цяла доста голяма доза.Аз направих 1/2 от тази и излязоха бр профитероли.
Водата с мазнината и солта се завират,прибавя се брашното при непрекъснато бъркане с дървена лъжица.Бърка се докато сместа започне да се отлепя от дъното на съда.







Колко са невзрачни
Сваля се от огъня и се започва да се добавят яйцата едно по едно.След всяко бъркате докато добре го поеме тестото,
а то трябва да стане като мека глина или маджун.По учебник би трябвало да се използва пош за оформянето на профитеролите,но искам да ви кажа че много по лесно е да оформяте с намазнени
ръце топки с големината на едър орех,т.е.както правите малки кюфтенца.Нареждате ги в голяма тава
покрита с хартия за печене,на разтояние едно от друго,защото се надуват при печенето.Аз ги пекох на два пъти въпреки моята 1/2 доза.

 Обаче тука вече какви красавци
Пекат се в загрята и силна фурна,като първите 10мин въобще не отваряте вратата, а след това само колкото да надникнете.Пекат се докато се надуят и напукат.Не ги изваждате веднага от фурната,като я изключите ги оставяте да постоят вътре на отворена врата.Пълните студени профитероли със студен крем,какъвто и да е той.
За крема:
250-300гр маскарпоне
500мл сладкарска сметана
1/2 ч.ч. захар(зависи колко е сладка сметаната)
2 капачки амарето
Разбивате маскарпонето със захарта и амаретото,добавяте към него разбитата до сгъстяване сладкарска сметана и с получения крем пълните профитеролите.Лично аз ги разтварям леко през някоя от пукнатините напълвам обилно и залепвам обратно.
Отгоре ги поръсвате с пудра захар или ги поливате с шоколадова глазура,приготвена като разтопите 60-70гр маргарин на котлона ,добавите 2равни супени лъжици какао и 3с.л.захар.

Няма коментари: