Translate

понеделник, 27 февруари 2012 г.

MЪФИНИ

Не предполагах, че е толкова лесно да се направят тези малки симпатични десертчета, на които във френскоговорящите държави им казват мадлени. Приготвянето им си беше истинско забавление дори и без традоционната форма,която си изобретих, защото не разполагах с такава.

4яйца
1ч. ч. захар
3/4ч. ч. олио
1ч. ч, газирана вода
2ч. ч. брашно
1бакпулвер в брашното
100-тина гр стафиди
2с. л. какао
2с.л.филирани бадеми
малко топинг(плодов или карамелов)
малко смлени ядки и кокосови стърготини за поръсване
формички от хартия за печене
Разбивате яйцата със захарта до побеляване,прибавяте олиото и газираната вода и постепенно брашното с бакпулвера.В половината от формичките насипвате по 5-6 стафиди и ги пълните 2/3-ти
със сместа,за да имат място да се надуят.Към останалата половина от сместа добавяте 2с. л. какао,
хубаво разбърквате,пълните по същия начин 2/3-ти от всяка формичка и отгоре посипвате с
филираните бадеми.Също толкова добре би се получило и с нарязани на едро орехи, но тук те са по-скъпи дори от филираните бадеми.Като си помисля, че никой от нас не ги ценеше,когато
майка ги събираше от огромния орех пред къщата.

Печете в предварително загрята на 180гр фурна,като не я отваряте докато не видите през стъклото, че сместа е напълнила формичките и се е издула отгоре.Проверявате с клечка за зъби и когато по нея не лепне тесто, изваждате.

След като изстинат върху белите мадлени капвате по малко топинг, колкото да залепнат кокосовите стърготини или ситно смлените ядки( орехи, бадеми, лешници) с които ще ги поръсите.




Няма коментари: